Email: groundhogswe@gmail.com

söndag 13 december 2015

Hur ser en riktigt farlig psykopat ut? Vild blick? Horn i pannan? -Inte alls, för då hade det varit en enkel match att tidigt avslöja en sådan.

Angående dubbelmordet i Norrahammar -plus misstanke om ytterligare ett dubbelmord på Hökensås, så väcks förstås frågan om varför Zoran Radovanovics farlighet inte upptäcktes långt tidigare. Svaret är lika enkelt som obehagligt: Det syns inte utanpå vad som döljs under polityr och fernissa. En djävul kan rymmas i människohamn. En Dr Jekyll kan inom sig bära den vidrige Mr Hyde.

Robert Louis Stevenson ställer i sitt berömda verk frågan om gott och ont och belyser på sätt och vis människans ibland omåttliga strävan efter framgång och berömmelse. Ingen i Dr Jekylls omgivning kunde till en början förstå att doktorn valde att umgås med den otäcke Mr Hyde. Så småningom inser de till sin fasa att de båda herrarna i själva verket är en och samma person.

Ungefär på det viset måste Zoran Radovanovics omgivning nu känna det när pappan och fotbollstränaren visat sig vara en totalt iskall dubbelmördare -ja, sannolikt en dubbeldubbelmördare. En människa som nu ter sig fullständigt ofattbart grym och hänsynslös: Han ville inte ge avkall på sitt leverne trots att hans ekonomi kraftigt försämrats, så då valde han att brutalt mörda personer som anförtrott honom sina besparingar. Då kunde han fortsätta att glassa omkring i Jönköping, så hade han räknat ut det.

Groundhogs vill gå på djupet när vi gräver, så vi valde att titta närmare på Zoran. Kan man se att han är en mördare? -Nej, vi ser inget tecken på det. Men det som är riktigt obehagligt det är att se på en sekvens från en övervakningskamera som bl a Expressen lagt upp. Klippet är på totalt 2 min 18 sek, men det är alldeles i början som det otäcka visas. Kolla in Zoran under 05-16 sek!

Leende vänder han sig om och säger något till en annan kund i butiken, en person som Zoran tydligen känner rätt väl. Där står alltså Zoran och inhandlar fyra flaskor tändvätska som han litet senare skall använda när han genom anlagd brand tänker försöka dölja det dubbelmord han redan i detalj har tänkt ut. Iskall. Brutal. Hänsynslös. Eller: Pappa. Make. Fotbollstränare.

Vi har facit och vi vet därför att alla sex beskrivningarna stämmer på Zoran Radovanovic.

Vi har inte grävt i Zorans förflutna och vet därför inte om han kan ha varit påverkad av Balkankriget. Krig brutaliserar människor, det vet vi. Vi vet också att Manuel Knight inte varit med i något krig, utan han bara ljuger om deltagande i Desert Storm, Panama, Grenada och Somalia. En lögnhals är vad han är. Men han vill gärna och leende berätta att han har dödat människor och vi har flera exempel på sådana utsagor från honom. Manuel Knight vill förstås framstå som cool, men för oss står han fram som en person med en allvarlig personlighetsstörning. Vi antyder därmed inte att Manuel Knight skulle vara en mördare juridiskt sätt, för om han agerat på militär order, så flyttas ansvaret från honom till den militära ledningen. Men det är inte normalt att presentera sig själv på det vis som Manuel Knight gör. Han flashar med att ha dödat folk fast han förmodligen inte gjort det. Det är inte ok.

Vi repriserar gärna vad psykologen Malin Edlund säger i det här YouTube-klippet:


Det är på ca 6 minuter och handlar om vad som kännetecknar en psykopat. Malin Edlund är en riktig psykolog, det är inte Manuel Knight. Han är ingen psykolog. Han är något helt annat.