Email: groundhogswe@gmail.com

tisdag 27 oktober 2015

Nässjö kommun har utsatts för en bedragares ekonomiska attacker!

Så såg ämnesrubriken ut i det mail som Nässjö kommun mottog litet tidigare ikväll. Nu skall ingen tro att vi har något otalt med den kommunen och att det skulle vara anledningen till att vi låter publicera brevet/mailet här på vår blogg. Vi har ingen kritik att rikta mot Nässjö överhuvudtaget, och bara för att en kommun har låtit sig luras av en erkänt skicklig bedragare, så betyder inte det att kommunen har brustit i vaksamhet: Manuel Knight är en slipad och erfaren bedragare och till sin hjälp har han sin stab från låtsasakademien Manuel Knight Academy.
Det är inte förrän kommuner börjar konstra och obstruera som vi blir gramse. Det kan handla om att man inte vill lyssna på våra muntliga informationer om Manuel och vad det är för en sorts skojare, det kan handla om att man vägrar lämna ut handlingar som är att betrakta som allmänna och därför bör omfattas av offentlighetsprincipen o likn. Både Östersund och Växjö har uppträtt arrogant, men det kommer inte att i slutändan visa sig vara en klok strategi, det kan vi redan nu berätta.

Sannolikt läser familjen Knight-Eriksson vad som skrivs här på vår blogg och det är därför inte omöjligt att Manuel skulle kunna få idén att imorgon ringa till Nässjö kommun för att be dem att inte lämna ut några handlingar eller någon information till oss. Om så skulle ske, så tror vi att Nässjö kommer att vara betydligt mindre medgörliga än vad Östersunds kommun var när de blev kontaktade av honom. Att en kommun sekretessbelägger en del material är inte så ovanligt, men det ovanliga med Östersund, det var att kommunen hade blivit informerade om att de var utsatta för ett bedrägeri, men valde att ändå låtsas som det regnade. Det lär finnas godbitar i de mail vi begärt ut..

Nåväl. Här nedan följer brevet vi skrev till Nässjö:



<BREV TILL NÄSSJÖ KOMMUN


Hej, Nässjö!

Vi har tittat litet på er hemsida och fann bl a att år 2009 var det en diskussion om fiffel inom kommunen. Det handlade om att folk tydligen inte lämnade korrekta uppgifter vad gällde arbetstider o likn för att på det viset mygla till sig pengar man inte var berättigade till.

Vi som skriver är en grupp kritiskt granskande medborgare som för närvarande uppträder under namnet The Groundhogs (grävlingarna). Vi ogillar slöseri med offentliga medel, eftersom det ju drabbar det som kommunerna är satta att sköta som t ex skola, vård och omsorg -och en hel del därtill. Det finns en person som under mer än ett decennium yrkesmässigt fifflat och lurat kommuner och landsting (plus statliga verk och myndigheter) på sammanlagt åtskilliga miljoner kronor genom att bl a påstå sig vara f d elitsoldat i amerikanska Special Forces, ha varit krigsfånge hos irakierna under Desert Storm, vara utbildad/legitimerad psykolog, världsmästare i karate m m. Alltsammans är bara bluff! Hans namn är Manuel Knight -och vid vår kartläggning av denne bedragares framfart, har vi funnit att även Nässjö kommun har drabbats av hans svindlerier.

Vad vi har kunnat konstatera, så uppträdde han i Nässjö 2013-11-05. Det verkar som om han har anlitats vid mer än ett tillfälle och det gör ju det hela ännu mer beklagligt. Att vi vågar gå ut så här hårt vad gäller våra anklagelser, det beror på att vi under flera veckor har ägnat oss åt att kontrollera honom och hans minst sagt fantasifulla historier. Vi har nyligen startat en blogg som vi benämnt Manuel Knight News och som hittas här: manuelknight.blogspot.se

Allt som vi påstår om honom har vi belagt med hänvisningar till olika källor och register och alltsamman går enkelt för vem helst att kontrollera. Vem som helst kunde ha gjort det, men alla har trott att någon annan redan gjort det. År 2008 fick Manuel Knight förtroendet att sitta som Sommar-pratare i Sveriges Radio. Ingen kontrollerade det han påstod. Ingen bad honom om verifikat. Han fick därför under 1½ timme sitta och ljuga rakt ut i etern -och in i de svenska stugorna. Mycket illa.
Vi har varit i kontakt med ansvariga SR-producenter och man har därefter tagit bort ”psykolog” från sin presentation av honom.

Vi önskar följande:
  1. Det vore bra om kommunen kan lämna ut de avtal som upprättats med Manuel Knightoch detta oavsett om avtalen ingicks direkt med honom eller om bokningarna skedde via talarförmedlare. Vi vill även veta vilka summor som utbetalades och vem som stod som mottagare av dessa pengar.
  2. Vidare önskar vi ta del av den korrespondens som förekommit i samband med tecknandet av dessa avtal. Det kan alltså handla om mail likaväl som fysiska försändelser och det kan vara flera personer inblandade, både hos kommunen och hos Manuel Knight. Vår begäran omfattar alltså även de frågor som via mail kan ha ställts till andra inom kommunen i ärenden där diskussionerna handlat om Manuel Knight och avtal rörande honom.

Vi vill understryka att vårt mål inte är att ställa till med problem för svenska kommuner som anlitat honom. Att det i vår blogg kan synas ett visst mått av syrlig kritik mot Östersunds kommun, kommer sig av att man redan i inledningen av våra kontakter med dem, då uppträdde arrogant och snorkigt mot ett par av våra reportrar. Fanns ingen anledning för kommunen att bete sig oförskämt, när vi ville varna dem för en bedragare som just hade lurat dem på 260 000 kr (+moms).

Vi önskar vara Nässjö kommun behjälplig i denna sorgliga bedrägerihärva. Det är ju självklart att kommunen inte hade ingått avtal med Manuel Knight om ni vetat att allt bara är bedrägeri kring vad han håller på med. Visst kan han vara underhållande och upplevas som om han bjuder på sig själv, men allt är bara teater och det är lätt att man som publik dras med. Mannen är karismatisk och charmig och han spelar på just det. Man kan beskriva det som att han medvetet signalerar sitt värde och han är socialt van.
En annan sak han spelar på och som gjort att han så länge har klarat sig undan, det är att han vet om att svensken i gemen inte vill framstå som ”rasist” och därför inte heller konfronterar honom gällande de mängder av självmotsägelser som uppstår när någon under lång tid berättar sina ljughistorier. Vi har mängder med inspelningar, intervjuer och otaliga ljudklipp sparade i våra arkiv, så har vi kan enkelt lägga upp ett sorts ”diskrepansregister” för att visa hur han ger olika versioner av t ex en och samma händelse. Det som hindrar oss är att det är urtråkigt arbete och vi är inte ens säkra på att det behövs, så vi satsar på att ta direktkontakt med kommuner och företag som vi tror oss veta har blivit lurade av honom.

Det är bestickande att Manuel föredrar auditorier där kvinnor till antalet dominerar: Han känner sig mindre trygg i föreläsningssituationer där männen dominerar i numerär, eftersom han är medveten om att bland män är den generella kunskapen om stridsteknik och vapensystem betydligt högre än bland kvinnor. Om han råkar ut för alltför besvärande frågor, så brukar han ta sig ur situationen genom att replikera att han är förhindrad att svara på frågan med hänvisning till att han står under livslång militär sekretess -en sekretess han tydligen kan bryta närhelst han skall berätta om något riktigt spännande, så att den kvinnliga delen av publiken får se att en tidigare riktig hök nu blivit en duva som predikar mot våld. Vi har live hört honom mer än en gång. Det hade räckt med ingen gång, fast då hade vi ju inte kommit igång med det här projektet. En av oss i gruppen fattade under en föreläsning som vederbörande bevistade misstankar om vissa delar i Manuels berättelse och så var grävandet strax därefter igång. Vår första stora fråga var inte varför han ljuger; vi undrade varför ingen enda i Sverige hade kontrollerat honom. Han har i Sverige föreläst för t ex de svenska markstridskrafterna i Skövde -och de som släppte in honom tror att han är en dubbelt dekorerad medlem i de mytomspunna Gröna Baskrarna. Han är dessutom fortfarande amerikansk medborgare!
Det är en sorts 2000-talets Köpenickiad som pågår mitt framför ögonen på svenska folket: Manuel roffar åt sig svenska skattepengar i miljoner och detta genom att uppträda som elitsoldat och som vore han vän med Colin Powell och annat tramsigt han ljuger om för att blåsa upp sitt ego.
Men de svenska militärerna litade antagligen på att någon tidigare i kontrollkedjan hade gjort sitt jobb och bett att få se t ex hans amerikanska militära registerbevis 'DD Form 214' där all äkta militär fakta finns. Ingen gjorde någonting. Han släpptes in på kasernområdet och även in i stugvärmen, låtsades vara pacifist och uppträdde i början av sin karriär som anti-vålds-förespråkare i skolor, för då fick barn och ungdomar och lärare möta vad de trodde var en ”dödsmaskin” -en elitsoldat som kommit på bättre tankar. Han arvoderades litet blygsamt i början, men nu debiterar han närmast ofattbara 25-63 Kkr/h

Det är antagligen en klen tröst för Nässjö att kunna konstatera att ni inte är den enda kommun som blivit grundlurade av honom. Vi, som kartlägger hans turnerande, ser gärna att de kommuner som blivit lurade av honom går samman och gemensamt kräver pengarna åter. Det där blir naturligtvis en fråga för kommunens jurister att ta ställning till.
Finns det hos er i Nässjö info om andra kommuner ni tror kan ha haft avtal med MK, så tar vi tacksamt emot sådant. Likaså om det är företag i ert närområde ni hört använda sig av hans tjänster.
Vi vill understryka att vi inte har hört annat än att folk som bokat honom varit nöjda med hans ”showande”, men tarifferna borde naturligtvis varit på en betydligt blygsammare nivå. Det är detta med hans lögner om utbildning etc som gör att han överdebiteras och skall därför bedömas som'bedrägeri' alt 'bedrägligt beteende'. Så ser vår jurist på Manuel Knights verksamhet.

Den information vi efterfrågat under pkt 1 och 2 kan sändas till oss på den edress vi här använder, alltså:


Vi svarar givetvis med glädje på ev frågor från er.

Med vänlig hälsning!

//G>