Email: groundhogswe@gmail.com

söndag 1 maj 2016

En lysande Macbeth-föreställning på Göteborgsoperan! Gårdagens premiär hade precis allt! Missa inte denna uppsättning!

På Valborgsmässoafton kunde svenska folket välja: Sitta och jollra med sing-a-long tillsammans med en pinsam svensk kung som fyllde 70 år -eller: Att sitta och njuta av en gräslig skotsk kung som fyllde litet drygt 400 år. Vår recensent var fullkomligt lyrisk efter premiären och inte utan skäl av den rapport vi fick in direkt efter föreställningen.

Skoj att Manuel Knight News som första publikation inte bara recenserar föreställningen, utan också är första stället ni läser betyget från vår gala-petter. Det blev full pott! Mats Persson i rollen som Macbeth överträffas bara av Lady Macbeth, strålande gestaltad av Annalena Persson. 

Det är alltså Giuseppe Verdis opera som här får en fantastisk gestaltning i regi av David Radok, som också satte upp Macbeth på samma scen år 2008. Även då var det Mats Persson i huvudrollen. Då var det Francesca Patanè som oförglömligt spelade Lady Macbeth. Dirigent nu är Antony Hermus. Både scenografin (Lars-Åke Thessman) och kostymeringen (Katarina Hollá) är mästerlig!

Att vi Groundhogs intresserar oss så mycket för just denna Shakespeare-pjäs hänger förstås ihop med att vi redan i december i en artikel ställde en öppen fråga om det är på det viset att Anne Knight, f Eriksson, är Hovås' svar på Lady Macbeth. Länk här till artikeln: http://manuelknight.blogspot.se/2015/12/anne-knight-ar-hon-kanske-hovas-svar-pa.html

Vi svarar beredvilligt: Klart hon är! Vår recensent berättade att under hela föreställningen, så var det som om det var Anne Knight som porträtterades. Ord som girig, makthungrig, hänsynslös är ju de tre ord som man inte utan skäl associerar med Lady Macbeth. Samma tre ord kännetecknar Lady Macbeth i Hovås.

Vår recensent ansåg att det bara var två detaljer som saknades på premiären: Manuel och Anne Knight. Men att tro att de skulle vara intresserade av kultur är att hoppas på för mycket. Manuel Knight livnär sig på att ljuga om att vara en f d elitsoldat och att vara utbildad psykolog och tjatar i sina pinsamma ”föreläsningar” om struktur och kultur. Det finns inget som Manuel Knight saknar mer än kulturell bildning. Möjligen skulle det i så fall vara utbildning.

Det skall bli intressant att på måndag morgon få höra vad Per Feltzin, teaterrecensent på SR P1, har att säga om föreställningen. Oavsett vad SR anser, så kan alla våra bloggföljare lita på vår recensent och därför fort som attan skaffar biljetter. Risken att ni på plats får möta paret Knight är minimal. Om det ändå sker, så hälsa dem så gott från Groundhogs.

==========================

Vår blogg är under attack från Manuel Knight och hans stab eftersom de känner sig obekväma med att bli avslöjade och om de lyckas stänga denna blogg, så finns det hela tiden en parallellblogg att fortsätta att läsa. Den hittar man här: https://manuelknightnews.wordpress.com/