Email: groundhogswe@gmail.com

torsdag 29 september 2016

”Normkritik blir, när den formuleras som hos public service, mest en manual för slapptänkta. Kanske är de inte heller längre riktigt intresserade av journalistik.”

Det där är slutorden i en artikel skriven av den utmärkte skribenten Lars Åberg och publicerades igår på G-P:s Debatt-sida. Vi Groundhogs har sedan mer än ett år tillbaka dragit just slutsatsen att journalisterna på public service-bolaget Sveriges Radio faktiskt inte är intresserade av journalistik.

De har i alla fall inte visat tillstymmelse till intresse för att, efter de tips de fått från oss, självständigt och kritiskt granska 'Ärendet Manuel Knight'. Bolaget Sveriges Radio:s totala brist på källkontroll vad gäller Manuel Knights amsagor om att vara en topphemlig elitsoldat på gisslanbefriandeuppdrag runtom i Europa, är största orsaken till att han har kunnat skinna företag och kommuner på miljoner kronor. Sveriges Radio gav honom full frihet till att få sitta och ljuga ihop ett CV som vilken journaliststudent som helst borde ha reagerat över. Men inte ”proffsen” på Sveriges Radio tydligen? 


Lars Åbergs artikel baseras på händelser inom UR, men de resonemang han där för, kan lika gärna gälla för hur det går till på SR och SVT, de andra två grenarna på public sevice-trädet. Vi citerar följande ur debattartikeln: <Vid en utbildningsdag för samtliga anställda inom UR för ett år sedan väckte det stort bifall när föreläsaren Baker Karim, konsulent på Filminstitutet, slog fast att vita journalister vet för lite om svarta människor för att kunna göra program om dem. Vad han sa – och detta höll många av journalisterna tydligen med om – var att man bara kan berätta om sig själv. All journalistik torde därmed kunna avskaffas eftersom den inte bygger på omedelbar identifikation.>

Det där tycker vi oss känna igen. Ända sedan vi började vår granskning, så har vi framfört hypotesen att orsaken till att Manuel Knight undgått granskning till stor del hänger ihop med hans hudfärg, d v s att journalisterna som mött och intervjuat Manuel Knight, de av en sorts ”artighet” undvikit att vara ifrågasättande till de närmast fantastiska uppgifter han lämnar. Vi vill än en gång påminna om hur det gick till när Anja Thorkelsson år 2001några veckor efter Elfte September var hemma hos Manuel Knight, då boende i Billdal i södra Göteborg. Länk här: https://www.youtube.com/watch?v=qm3DLJpSZFo

Groundhogs har tagit kontakt med mängder av journalister knutna till Sveriges Radio och som på ett eller annat sätt varit inblandade i lanseringen av Manuel Knight och bett om en kommentar till hur de kunde gå så käpprätt galet och varför man inte en enda gång kontrollerade hans uppgifter. Ingen av dem har någonsin svarat oss och det kan vi förstå, men de skall alla vara medvetna om att vi samlat på namnen och att att de tids nog kommer att bli uthängda som de taffliga och bedrövliga journalister de är. De är dessutom moraliskt klandervärda, för när de agerar som usla medlöpare i att sprida Manuel Knights lögner, de då hindrar Sanningen rörande denne bedragare att få träda fram. Det skall inte komma an på en envis grupp medborgarjournalister som Groundhogs att avslöja hur en slipad amerikansk bedragare har tagit sig in i snart sagt varenda liten del av det svenska samhället. Det kunde vilken journalist som helst ha gjort, men man gjorde det inte. Man såg elefanten i rummet, absolut! Men man valde att inte låtsas om den..

Fotnot: Än idag presenterar Sveriges Radio bedragaren Manuel Knight på följande vis (vår fetning) => ”Uppvuxen i slumområden i Atlanta, USA. Tidigare elitsoldat under tio år i amerikanska Special Forces. Deltagit i tre krig och varit krigsfånge i Irak. Föreläser bland annat om konfliktlösning i extrema högrisksituationer. Lever numera som trebarnsfar i Göteborg.” 


Hela Sveriges Radio, inkluderande vd:n Cilla Benkö och Bibi Rödöö, producent för programserien Sommar, vet samtliga om att det fetade inte stämmer, utan är lögner från Manuel Knight, men man vill inte korrigera felaktigheterna. Varför? -Tja, vi har inget säkert svar, men vi kan ju spekulera litet: Det skulle kanske kunna uppfattas som senkommen ”normkritik”? Sådant tål ju inte Sveriges Radio..


===============================================
Vår blogg är under attack från Manuel Knight och hans stab eftersom de känner sig obekväma med att bli avslöjade och om de lyckas stänga denna blogg, så finns det hela tiden en parallellblogg att fortsätta att läsa. Den hittar man här: https://manuelknightnews.wordpress.com/