Email: groundhogswe@gmail.com

tisdag 30 augusti 2016

Sveriges Radio styrs av en ägarstiftelse. Som vice ordförande sitter en viss Mats Johansson. Varför springer han och gömmer sig när vi vill prata med honom?

Visst är det väl sorgligt att möta fega och undanglidande människor? De brukar ibland benämnas ”syltryggar” för att illustrera hur slirigt och sladdrigt de uppträder. Mats Johansson är en äkta syltrygg, men försöker ge sken av att han skulle ha stake. Just stake är det Mats Johansson saknar mest av allt.

Hur kan vi Groundhogs så säkert veta det, kanske ni undrar? Det är för att vi har varit i kontakt med Mats Johansson. Vi skrev mail till honom. Han replikerade med att skriva: ”Och vem är du?”. När vi får den typen av reaktioner, så vet vi hur vi skall hantera sådana personer och därför skrev vi den 15 augusti tillbaka till Mats Johansson. Vi låter våra läsare här se hur det såg ut:

Hej igen, Mats!

Du ställer oss frågan: ” Och vem är du”.
 
Redan på första raden av vårt mail till dig skriver vi: ”Vi som skriver till dig är en grupp medborgarjournalister/grävare som har Groundhogs som signatur.”

Vi trodde att det skulle vara tillräckligt som presentation, men det var alltså en felbedömning från vår sida. Att vi inte med alla våra namn undertecknar ett mail till dig kanske behöver förklaras? Nå. Den person, Manuel Knight och som vi granskar och kartlägger, har byggt hela sin och familjens ekonomiska bas på ett långvarigt och systematiskt ljugande. Baserat på detta ljugande om att vara en US Special Forces-soldat med extrema uppdrag i sitt bagage och med påståenden om att han står på vänskaplig fot med Colin Powell m fl lögner, så drar Manuel Knight årligen in miljoner.
 
När så vi kliver in på arenan och med bevis kan styrka att i princip allt han påstår är lögn, så är det klart att han upplever sig hårt trängd. Han har under mer än tjugo år hållit på att ljuga om vem och vad han är, så vår grupp är för honom ett direkt hot mot hans försörjningsförmåga och möjligheten att kunna fortsätta leva ett luxuöst liv i tiomiljonersvilan i Hovås, ett av Göteborgs finare områden.

Man kan säga att han upplever oss och vår verksamhet som ett hot, medan vi vet att han är en farlig person att ha som fiende. Han har åtta års militär erfarenhet (i en pansardivision, inte som US SF) och han är inte att leka med, även om han inte är världsmästare i karate, vilket han lögnaktigt hävdar.

Med hänvisning till ovanstående, så väljer vi att bedriva vårt grävarbete och vårt wallraffande under strikt anonymitet. Vi ser inte att våra identiteter skulle vara av betydelse för att du skulle kunna svara på hur du ser på vad vi skrev igår. Det vi där tar upp är ju egentligen principfrågor rörande hur Sveriges Radio och SVT vägrar vidta rättelser i den text och de inspelningar där vi idag vet att det är falsarier och grova felaktigheter som SR och SVT tillhandahåller när det handlar om Manuel Knight. Ser du inte det som ett problem, Mats?

Sedan detta med att varken SR eller SVT lämnar ut de handlingar, kopia på fakturor gällande Manuel Knight, som vi sedan april begärt att få ta del av. Ser du inte det som ett problem, Mats?

Vi hoppas att du kan respektera vår önskan om att kunna fortsätta att bedriva vår journalistiska verksamhet med att få fram fakta kring Manuel Knight utan att behöva riskera obehagligheter från honom. Han har t ex vid ett tillfälle hotat en av dem han tror till oss lämnat information. Eftersom vi vill skydda alla som vill vara oss behjälpliga, så kan vi inte rekommendera vederbörande att polisanmäla Manuel Knight för olaga hot. Detta sagt som exempel på vår situation. Vi hoppas därför på din förståelse för skälen för vår anonymitet.

Med vänlig hälsning!

//Groundhogs

Den 15 augusti 2016 10:49 skrev Mats Johansson <mats@frivarld.se>:
Och vem är du?

Från: Ground Hog [mailto:groundhogswe@gmail.comSkickat: den 14 augusti 2016 11:44Till: mats@frivarld.se
Ämne: Är SR och SVT medvetet ansvarslösa? Eller bara allmänt korrupta?

Hej, Mats!
Vi som skriver till dig är en grupp medborgarjournalister/grävare som har Groundhogs som signatur. Som vice ordf i ägarstiftelsen för public service (SR, SVT och UR) har du ett ansvar för att uppgifter emanerande från dessa verksamheter/institutioner är korrekta och att principen om envars rätt att utfå allmän handling från dessa inte kränks. Detta är väl korrekt uppfattat av oss?
Sedan oktober 2015 driver vi bloggen Manuel Knight News och där vi skärskådar hur en amerikansk, tidigare vanlig pansarsoldat, Manuel Knight, här i Sverige har lyckats dupera i princip hela nationen om att vara en US Special Forces-soldat med topphemliga uppdrag, ha varit deltagande i flera krig, ha suttit krigsfånge under Desert Storm m fl liknande, men helt oriktiga uppgifter. Han har vidare sedan år 2007 påstått sig vara utbildad psykolog, men visade sig vid vår kontroll hos Socialstyrelsen vara en bedragare, en som parasiterar på den skyddade yrkestiteln psykolog. I december 2015 förbjöd Socialstyrelsen uttryckligen Manuel Knight att använda titeln psykolog, men han har fortsatt att göra så.
Ovanstående är att ses som bakgrund till vad vi anser hamnar på ditt bord. Redan 2001 gjorde SR ett halvtimmeslångt program där Manuel Knight lämnar lögnaktig information till intervjuaren Anja Thorkelsson (då med tilläggsnamnet -Lindahl). Det programmet ligger i sin helhet på nätet, dock inte på SR:s hemsida. Här länk: https://www.youtube.com/watch?v=w1TPY1Oii2M
År 2008 bjöds Manuel Knight in att agera Sommar-pratare och programmet sändes 26 juli. Det programmet ligger fortfarande tillgängligt på SR:s hemsida. Här länk:http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/369509?programid=2071
Efter att vi förra året kontaktade Sveriges Radio och informerade om att man blivit vilseledda av honom om t ex att han skulle vara psykolog, så ströks det i textpresentationen av honom, men ligger kvar i ljudfilen. Där sägs han -än i denna dag- vara psykolog. Han lämnar under de inledande åtta minuterna av programmet lögnaktig information om att han skulle vara en Special Forcesoch varit tillfångatagen tillsammans med en annan amerikansk soldat, en ”Tim” och som brutalt dödades inför ögonen på Manuel Knight. Allt detta är bluff.
Vi har under snart ett års tid försökt förmå ledningen för SR att på något sätt på allvar ändra på hur Manuel Knight presenteras och att hans lögner om att vara ”elitsoldat med topphemliga gisslanbefriande uppdrag i Europa” riskerar att allvarligt skada Sveriges relationer med USA. En organisation där borta, TAH, har efter kontroll hos amerikanska myndigheter via sin hemsida, internationellt hängt ut Manuel Knight som en 'military imposter'. Sveriges Radio får där samtidigt och välförtjänt skopor av ovett. Länk här: http://thisainthell.us/blog/?p=62177
Vi har gjort mängder av fruktlösa försök att få kontakt med SR:s vd Cilla Benkö för att diskutera det minst sagt delikata i att ett public service-bolag som Sveriges Radio sprider helt falska uppgifter och att man gör det även sedan ledning och producenter uppmärksammats på detta. Istället för att ta i själva ärendet med att man låtit sig luras av Manuel Knight, så har SR valt att försöka mörka hela skandalen. Det finns ett inslag där Camilla Kvartoft intervjuar Manuel Knight och där hon [felaktigt!] presenterar honom som bl a psykolog, verksam i Göteborg. Vi skrev till både henne och programmets producent, Katja Magnusson -de senaste fem åren SR:s Mellanöstern-korrespondent och som i dagarna slutar med den bevakningen, men varken Camilla Kvartoft eller Katja Magusson har svarat oss. Här länk till artiklar vi skrev i december: http://manuelknight.blogspot.se/2015/12/agerar-sveriges-radio-som-forna.html  
Dagen efter publicerades denna: http://manuelknight.blogspot.se/2015/12/bjorn-rosengren-hade-fel-det-ar-inte.html
Vi anser inte att ett public service-bolag skall bete sig på det här viset. Man skall inte mörka att man blivit grundlurat av en slipad bedragare, utan bolaget bör göra vad det kan för att ställa saker tillrätta. Det vore också klädsamt om personer som avlönas med offentliga medel, hade den goda smaken att åtminstone svara på brev och mail. Vi har inte fått en enda återkoppling och i vårt digitala arkiv har vi allting sparat för att vid behov kunna styrka våra försök att få kontakt.
Man kan tycka vad man vill om det ovanstående, men hur moraliskt allvarligt mörkandet och tigandet än är, så är det inget direkt juridiskt övertramp. Det är givetvis klandervärt att statligt anställda inte besvarar brev eller förfrågningar, men är ju svårt att komma åt. Skall vi kanske skylla på brister i hyfs och i uppfostran?
Vad värre är, det är att vi motarbetas av både SR och SVT och det görs mot bättre vetande, för både Cilla Benkö och Hanna Stjärne, vd för SVT, har ju båda lång journalistisk erfarenhet och är därför naturligtvis båda medvetna om vad TF stadgar vad gäller utlämnande av begärd allmän handling. Vi har sedan april försökt förmå både SR och SVT att lämna ut kopia på de fakturor/ersättningar som berör Manuel Knight och/eller hans bolag Manuel Knight Academy resp Sinkfield & Co, men man vägrar. Vi har flera gånger stött på för att påminna om vad vi önskar ta del av, men inte fått minsta återkoppling. Vi ser oss därför nödgade att göra JO-anmälningar för att bolagen obstruerar och därmed saboterar vår verksamhet.
Vi har viss förståelse för att skandalen med att Sveriges Radio och SVT aldrig gjorde ens minsta försök att kontrollera Manuel Knights uppgifter kan kännas tung för ledningen att bära, men det fritar dem inte från ansvar för att vara oss behjälpliga i vårt arbete med att kartlägga omfattningen av Manuel Knights falsarier. Vi har t ex med bevis kunnat slå fast att han som ”föreläsare” anlitats av bl a Polisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, Försvarsmakten m fl andra statliga verk/myndigheter plus mängder av kommuner runt hela Sverige. När vi begär ut handlingar från Sveriges Radio och SVT men nonchaleras, så tolkar vi det som att ledningen vill hindra insyn.
Anser du att det är i överensstämmelse med hur uppdraget för bolagen är formulerat?
Undrar
//Groundhogs
Fotnot: Här nedan länkar till ytterligare artiklar vi publicerat rörande medarbetare inom public service-bolagen Sveriges Radio och SVT.
http://manuelknight.blogspot.se/2016/01/cilla-benko-ar-vd-for-sveriges-radio.html
http://manuelknight.blogspot.se/2016/01/katja-magnusson-ar-idag-sveriges-radios.html
http://manuelknight.blogspot.se/2016/01/camilla-kvartoft-kand-programledare-pa.html
http://manuelknight.blogspot.se/2016/01/stina-lundberg-dabrowski-den-hyllade.html
http://manuelknight.blogspot.se/2016/01/anja-thorkelsson-ar-numera-kanalchef-pa.html
http://manuelknight.blogspot.se/2016/01/gabriella-ahlstrom-och-maja-aase-ar.html

Egentligen var det lika bra att Mats Johansson aldrig återkom, för nu har han på egen hand satt upp sig på vår svarta lista. Det är en diskret förteckning vi för över alla dem som fått information om att Manuel Knight är en bedragare, men som undviker att svara oss. De agerar som strutsar påstås göra: stoppar huvudet i sanden för att slippa se och höra.

I ursprungsmailet till Mats Johansson skickade vi också med en direktlänk till SR-programmet från år 2001 och där Anja Thorkelsson sitter i soffan hos Manuel Knight för att intervjua honom, men där man tydligt hör hur hon charmas av det objekt hon är tänkt att intervjua. Det allra första dokumenterade exemplet på 'macchiarini-effekten'. -Grattis, Anja Thorkelsson!



===============================================
Vår blogg är under attack från Manuel Knight och hans stab eftersom de känner sig obekväma med att bli avslöjade och om de lyckas stänga denna blogg, så finns det hela tiden en parallellblogg att fortsätta att läsa. Den hittar man här: https://manuelknightnews.wordpress.com/