Email: groundhogswe@gmail.com

måndag 29 augusti 2016

Hej, Kulturvänner! Och hej, Cilla Benkö och Hanna Stjärne!

Vi skall idag låta Groundhogs följare bli med på en promenad. Vår kultursektion hade länge tjatat om att få åka till Västkusten och besöka Pilane skulpturpark på Tjörn. Ledningsstaben grymtade och morrade och tyckte att grävarkollektivet borde fokusera på just grävande och inte på att göra nöjesresor. Det blev till en kompromiss: en grävlinghane fick åka och då ta med sig grävlungen Gurra.

Konst- och kulturprojektet Skulptur i Pilane fyllde i år 10 år. Det är ett spännande och roligt projekt där man i den urgamla kulturbygden med betande får i hagar och med berg som ger en vidunderlig och vidsträckt utsikt över en fantastisk skärgård, kan få möta modern skulptur och konst. Här länk om Pilane konstprojekt: https://sv.wikipedia.org/wiki/Skulptur_i_Pilane

Här länk till Pilanes hemsida: www.pilane.org

Igår var sista dagen för årets utställning och knappt hade vi hunnit in på området förrän Gurra fann ett får som vilade sig vid Rund Möbius av Aase Texmon Rygh. 

imagebam.com

Fåret rekommenderade oss en vandring upp mot bergen och det stod inte länge på förrän vi mötte Anna. Flickan har fin utsikt men väljer att blunda. Jaume Plensa som skapade henne, har säkert en bra förklaring till varför hon blundar.

imagebam.com

Vandringen upp mot utsikten var inte särskilt mödosam, men när vi nådde toppen, fick vi se en märklig varelse som istället för att se sin omgivning och den fakta som omger vederbörande, hon väljer att stoppa huvudet i sanden.

imagebam.com

Kunde det vara möjligt? Kunde det vara möjligt att en konstnär så på pricken hade fångat det som kännetecknar en Homo ostrichus, nämligen en person med intensiv ovilja att se verkligheten och medge sina feltramp? Här stod en varelse på alla fyra och undvek det som vi andra såg: Verkligheten. Det var med spänning vi närmade oss figuren och vi får erkänna att vi inte blev särskilt förvånade när vi såg skylten som presenterade Human ostrich (Strutsmänniska) av Maria Miesenberger. 

imagebam.com

Det är klart att det finns fler än vi Groundhogs som upptäckt att Cilla Benkö med all kraft undviker att se verkligheten med att Sveriges Radio är det bolag som är huvudansvarigt för att bedragaren Manuel Knight sedan år 2001 har kunnat bli mångmiljonär på att ljuga om att vara elitsoldat från US Special Forces och att vara utbildad psykolog. Det är ju Cilla Benkö som är vd för Sveriges Radio. Det är Cilla Benkö som sedan mer än ett år vet om att Manuel Knight är en internationellt verkande bedragare, men som ändå inte bryr sig om att Sveriges Radio fortfarande sprider Manuel Knights lögner.

Inte blir saken bättre av att Hanna Stjärne, vd för SVT beter sig på precis samma sätt som Cilla Benkö.

imagebam.com

De kännetecknas båda av samma arrogans: de väljer att inte låtsas om att de fått veta att Manuel Knight på grund av bristande kontroll hos SR och SVT kunnat bli en av Sveriges genom tiderna värste bedragare. Ett antal kvinnliga journalister blev så charmade och bländade av Manuel Knight, så de struntade i att göra källkontroll på hans muntliga uppgifter. Det är så 'macchiarini-effekten' fungerar: man vill inte tro att ens trevliga intervjuobjekt skulle kunna vara en hänsynslös bedragare. Men det var Paolo Macchiarini och det var även Manuel Knight. Nu vet både SR och SVT om att de blivit lurade av Manuel Knight, men ledningen för bolagen kör hellre sina huvuden i sanden än att göra bot och bättring för att svenska folket blivit vilselett av dem. FYI: Dessa kvinnor är avlönade med skatte- och licensmedel.

Aldrig hade vi trott att en konst- och kulturvandring på en och samma gång kunde vara så berikande och så avslöjande. Vi ser redan fram emot nästa år. Vad kommer vi då att få möta? Skulpturen Nedplockad elitsoldat kanske? I så fall blir det nog inte mycket att titta på; vem imponeras av en blöt fläck på marken?
Groundhogs vill samtidigt passa på att tacka för alla de trevliga möten vi igår hade under vår rundvandring på Pilane. Ett särskilt tack till Bengt för tipset om BBC Radio Guernsey!

Fotnot: Vi vill betona att vi inte antyder att Maria Miesenberger på något vis skulle ha med Groundhogs att göra, utan hennes skulptur råkar bara vara en, som man säger: 'pure coincidence'. Men vi kan inte neka till att vi gillar den skarpt. Värd hela resan bara den, sen får Karin Boye säga vad hon vill..


===============================================
Vår blogg är under attack från Manuel Knight och hans stab eftersom de känner sig obekväma med att bli avslöjade och om de lyckas stänga denna blogg, så finns det hela tiden en parallellblogg att fortsätta att läsa. Den hittar man här: https://manuelknightnews.wordpress.com/