Email: groundhogswe@gmail.com

torsdag 26 november 2015

Manuel Knight påstår felaktigt att en amerikansk kameraman mördades under gisslandramat i Iran 1979-1980 och att detta var en av de största drivfjädrarna för honom att bli den han senare ljuger om att han blev.


Nej, Manuel Knight blev aldrig någon elitsoldat i Special Forces.
I sitt första framträdande i Sveriges Radio år 2001 förklarar Manuel Knight vad det var som motiverade honom mest att söka sig till amerikanska försvaret. Manuel Knight hävdar att det var en för honom upprörande sak som han påstod hände under den s k iranska gisslan-situationen när han var i tonåren. Han berättade att han på tv såg hur en amerikansk kameraman blev mördad.

Den iranska gisslan-situationen uppstod när radikala iranska studenter ockuperade den amerikanska ambassaden i Teheran år 1979 och pågick under 444 dagar. Detta har Manuel Knight använt i Sveriges Radio under en intervju som den viktigaste motiverande faktorn för honom att bli en som önskade göra världen bättre. Så rätt han tänkt, men ack så fel allt blev...

Vad säger Manuel Knight till Anja Thorkelsson-Lindahl, producent och redaktör samt den som i november 2001 intervjuade honom för ett program i serien Samtal pågår? Vi citerar:

"Det starkaste händelse jag kunde komma ihåg var när jag hemma som tonåring såg på tv och det var amerkanske [sic] gisslan i Iran. Dom hade tagit en kameraman och reporter och kameraman fick lägga sig ned på mage och så sköt dom honom. Jag kommer ihåg hon som satt i studion började gråta och sade tänk om det vara någon som kunde göra något åt det. Det var väldigt starkt för mig som en tonåring."

Det här stämmer inte med Verkligheten. Så här var det: Ingen av gisslan, ingen kameraman eller journalist blev avrättad i samband med gisslantagandet. 13 personer ur gisslan släpptes kort efter att ockupationen av ambassaden hade inletts. Enligt Khomeinis uppfattning var vissa minoriteter och kvinnor så förtryckta av amerikanska samhället, så därför släpptes alla kvinnor och alla afro-amerikaner relativt tidigt. Ett halvår senare släpptes även en man som led av långt gången MS.

Av de nio personer som dog under ockupationsperioden, så var åtta amerikanska soldater och en var en iransk civilperson och det skedde när en fritagningsoperation gick snett; en helikopter och ett flygplan från det amerikanska försvaret kolliderade i Iranskt luftrum.

Vi vet att ingen avrättades och Manuel Knight sitter och hittar på något dramatiskt alternativt minns han fel; fel land, fel årtal och fel gisslandrama. Men med tanke på allt märkligt och osant vi funnit i vårt övriga grävande i Manuel Knights historik så spekulerar vi kring att han faktiskt sitter och hittar på historien för dess innehållsligt dramatiska effekt.

Journalister och kameramän dör i konflikter och det finns mängder av exempel från hela världen, från 1800-talet till nutid. Vi har under vår granskning inte lyckats hitta ett enda exempel på en amerikansk kameraman mördad i Iran. Däremot har en amerikansk journalist som jobbade för en iransk engelskspråkig tv-kanal dött i en mystisk bilolycka i Turkiet när hon rapporterade om kurdernas situation i Turkiet. Men detta skedde 2014. Då var Manuel Knight ingen tonåring och intervjun skedde som sagt år 2001.

Varifrån Manuel Knight har fått den här berättelsen ifrån vet vi inte, men han har såvitt vi vet efter radioprogrammet aldrig mer upprepat påståendet. I senare intervjuer har han hittat på andra versioner om vad som motiverade honom till att bli den militäre bedragare han är idag, alltså att osant utge sig för att ha tillhört Special Forces och att ha gjort mängder av hemliga uppdrag.

För mer info om den iranska gisslansituationen hänvisar vi till:

Manuel Knight, den så kallade militärhistorikern, visste alltså väldigt lite om gisslansituationen i Iran och skämmer egentligen bara ut sig när han försöker prata om saker han inte vet något om. Att han inte upprepat detta påstående senare, kan bero på att han kanske blivit informerad om att ingen kameraman blev avrättad? Svårt att veta något säkert, Manuel Knights historier är omöjliga att förstå, särskilt i en kontext där Verkligheten spelar en avgörande roll.