Email: groundhogswe@gmail.com

söndag 14 februari 2016

Brandmannen Lasse Gustavson vill bli bemött med ärlighet. En rimlig önskan tycker Groundhogs. Men varför är han då i armkrok med en hänsynslös bedragare som Manuel Knight?

I en intervju publicerad i SvD 26 januari 2010 och signerad Gudrun Renberg får Lasse Gustavson (ibland: Gustavsson; Gustafsson) frågan om hur han vill bli bemött och han svarar då enligt vad vi skriver i rubriken: -”Med ärlighet.” Vi har gjort vad vi kunnat för att informera Lasse Gustavson om att Manuel Knight är en internationellt verkande svindlare som lurat till sig miljoner genom att påstå sig vara elitsoldat och psykolog. Lasse Gustavson har tyvärr inte svarat oss.

Intervjun ur vilken vi citerar återfinns här: http://www.svd.se/kan-bara-andra-mig-sjalv--inte-andra

Vi tror Lasse har rätt i att man inte kan ändra på Manuel Knight, så varför i all sin dar vill han ha med denne samhällsparasit att göra? Manuel Knight -en person som genom SR:s och SVT:s försorg höjts upp till en position där han svävar, höjd över alla misstankar om att vara en simpel tjuv ('challenge coin') och bedragare/charlatan (”legitimerad psykolog”) och det ända tills vi i höstas visade på det verkliga förhållandet. Alltmedan svensk media väljer att titta bort och därigenom låter Manuel Knight fortsätta att lura kommuner, företag och organisationer på ännu mera pengar.

FMA är den talarförmedling, baserad i Härnösand och som vi anser vara en av de absolut smutsigaste inom branschen, som planerar att tjäna pengar på att ställa Lasse Gustavson bredvid Manuel Knight i Sundsvall den 20 april. Länk: http://www.fma.se/lasseochmanuel.php

Vi har i artiklar berättat att vi skrivit till Lasse och försökt att få honom att tänka till och tänka om.

Här är ett utsnitt ur ett mail från den 30 januari:
<Med risk för att vara övertydliga, så är det så här landet ligger:
Du har under alla år du känt Manuel Knight också känt till att han är en bedragare. 
eller: 
Du har under alla dessa år blivit förd bakom ljuset av honom och därigenom agerat ”nyttig idiot”, det vill säga att han har hänsynslöst utnyttjat dig och du har fått transportera en fripassagerare, en parasit.

Vi vill uppträda anständigt mot anständigt folk, men vad gäller bedragare likt Manuel Knight, så har vi inga som helst betänkligheter vad gäller att exponera honom och/eller hans gärningar. Se det som att vi gör det jobb som de mer reguljärt arbetande journalisterna borde ha gjort redan för länge sedan. Om du t ex av missriktad kollegialitet eller av någon annan orsak väljer att ställa dig bredvid Manuel Knight den 20 april, så kan du vara helt övertygad om att ditt varumärke därefter är irreparabelt skadat. Den som väljer att skydda en skurk som Manuel Knight kan inte undgå allmän granskning och kritik. Livet kan många gånger skava och kännas hårt och orättvist. Det är därför dumt att genom obetänksamhet göra det ännu mer obekvämt för sig.

Se det här mailet som att vi vill dig väl. Läs det som ett uttryck för omtanke. Nu har du blivit informerad om större delen av Manuel Knights gärningsregister och vad som nu är allmänt känt.>

Så här skrev vi en vecka senare, den 7 februari (ett utsnitt):
<Du har haft en vecka på dig att fundera och i bästa fall fatta ett klokt beslut. Det enda kloka beslutet är i ditt nuvarande läge att tacka nej till FMA och du kan nu gott göra det med hänvisning vad som nu i veckan framkommit om Manuel, d v s att han medgett att han ljugit om att ha varit SF. En enkel fråga till dig: Vem av Mike [Michael Czarnecki] eller Manuel tror du bäst klarar sig ur en granskning/faktamässig konfrontation? Vi har tagit del av Mikes DD 214 och den ger klara besked om att han är äkta SF. På vår blogg ligger sedan flera månader Manuels DD 214 och den är helt utan tecken på att han skulle varit SF. Länk här till vår artikel: http://manuelknight.blogspot.se/2015/11/har-ar-beviset-for-att-manuel-knights.html 

Inse nu att Manuel inte har en chans att kunna ta sig ur det här och släpp därför tanken på att med honom stå på scenen i Sundsvall 20 april! Vi skrev förra gången att vi vill dig väl, men vi kommer inte att lägga två strån i kors för att värna dig eller ditt varumärke om du väljer att fortsätta krama denne slusk och bedragare av värsta sort. Vi kommer att i detalj granska dig och vi kommer inte att tveka inför att publicera vad vi finner om du går in och täcker upp för en skurk som Manuel Knight, det kan du vara övertygad om!>

Vi har alltid med respekt betraktat Lasse Gustavson och delar av vår redaktion har bevistat hans föreläsningar och då imponerats av den kraft och vilja som han visar och utstrålar. Det är därför vi med sorg ser hur han riskerar att dras med ned i den moraliskt smutsiga göl där Manuel Knight och hans fru Anne vältrar sig bland de pengar de lurat till sig. Det sägs att pengar inte luktar, men Manuel Knight stinker! Det är tråkigt att tvingas konstatera att Lasse Gustavsons varumärke är på dekis. Paret Knight har sannolikt stoppat undan pengar utomlands på samma vis som Annes pappa gjorde, så det går nog ingen nöd på dem om de hastigt tvingas lämna landet, men för Lasse gissar vi det inte blir lika lätt att leva, om i framtiden ingen vill ha honom som föreläsare. Vem vill betala för att höra en illa skadad brandman berätta om hur han under en lång tid valde att skydda Manuel Knight, en internationellt verkande svindlare? Inte många, om vi får gissa.

Groundhogs faktaruta med skvallerspalt: Det var den 8 maj 1981 som Lasse Gustavson och en kollega till honom med brandbil körde in i ett propangasmoln och därigenom utlöste en explosion. Detta skedde i Arendal i Göteborg. Här en undersökning för dem som önskar veta mera om olyckan. 




Här ett par bilder som illustrerar lokalen tre decennier senare. Enligt vår uppgifts- och bildleverantör stod Lasses brandbil där den vita bilen står. Klicka på bilderna för större storlek.

imagebam.com imagebam.com

Litet kuriosa vi fått till oss är att Manuel Knights svägerska, Katarina Eriksson, under många år bodde bara ett hundratal meter från denna olycksplats. Enligt vår sagesperson har hon för ett antal år sedan träffat och umgåtts med Lasse Gustavson, kanske mest i familjesammanhang, litet oklart det där, men vi vill ändå återge vad som är belagt.
Glöm inte att det idag är Alla Hjärtans Dag!