Email: groundhogswe@gmail.com

söndag 7 februari 2016

Ulf Elfving -hur skall vi kunna offentligt kritisera denne institutionaliserade SR-medarbetare utan att få höra att vi ägnar oss åt ikonoklasm?

Det är inget särskilt krångligt ord, det betyder att man krossar ikoner d v s bilder av gudomligheter. Vi tror på fullt allvar att Ulf Elfving, genom sin genomsnällhet och sin väl kända konflikträdsla, av genomsnittssvensken anses stå höjd långt över att kunna få kritiseras. Men vi kan inte ta otillbörliga hänsyn, för Sanningen måste fram och det är när det gäller hans intervju med Manuel Knight år 2011, att det är ett rent vämjeligt uselt hantverk och detta kan inte bortförklaras. Han gjorde ingen som helst research, utan lutade sig mot sina föregångares lika obefintliga kontroller. Ännu en SR-skandal, alltså!

Vi har beskrivit den intervju som hans kollega Anja Thorkelsson gjorde år 2001 som ett av Sveriges Radios värsta magplask någonsin och det gjorde vi i en artikel som publicerades 23 januari och som finns här: http://manuelknight.blogspot.se/2016/01/anja-thorkelsson-ar-numera-kanalchef-pa.html
 
Den intervju som Ulf Elfving gjorde med Manuel Knight tio år senare kan vi nu med facit i hand konstatera vara ett lika bedrövligt journalistiskt hantverk som det som Anja Thorkelsson utförde. Man hittar programmet 'Elfving möter Manuel Knight' här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/52484?programid=3164

Att, med den kunskap vi idag har om bedragaren Manuel Knight, sitta och lyssna igenom de 30 min som programmet varar utan skämskudde, är inget vi rekommenderar. Ulf Elfving inleder intervjun med att beskriva den 600m2 stora villan i Hovås strax söder om Göteborg. Ulf Elfving presenterar Manuel Knight som en ”dödsmaskin” och det har Manuel Knight ingenting att invända mot. Ulf Elfving låter Manuel Knight berätta sin Münchhausen-historia om hur han och en kamrat med var sin kniv typ tog hand om åtta fångvaktare och befriade en gisslan.

Så här kan vi hålla på. Men vi tycker våra läsare skall lyssna på programmet och själva skapa sig en bild av denna intervju. Den 21 januari skrev vi både mail och ytbrev till Ulf Elfving och vi ställde honom samma två frågor som Anja Thorkelsson fick samma dag och det var dessa:

  1. Gjorde du överhuvudtaget något försök att säkerställa riktigheten i de uppgifter som Manuel Knight lämnade dig?

  2. Ser du det som ett problem att man skulle kunna hävda att du, som representerar Sveriges Radio, kanske allvarligt brustit i källkontroll och därmed gett Manuel Knight legitimitet och att han genom SR:s spridning av hans lögner därigenom bidragit till att han kunnat lura företag, kommuner, landsting samt statliga verk och myndigheter på åtskilliga miljoner kronor?

@Ulf Elfving: Vad tror du om att komma ut ur din garderob och stå för detta journalistiska bottennapp du gjort? Genom att du bara tiger, så skadar du både ditt, ditt produktionsbolag 'SMT-media's och Sveriges Radios varumärke. Förstår du inte det?

Fotnot: Att Sveriges Radio använder sig av den felskurna bild där Ulf Elfving framstår som lika svart som Manuel Knight är i sig obegripligt om man inte kollar upp vem ”fotografen” är. Hon heter Linn Elmstedt och har fungerat som producent på SR P4 Blekinge och finns, vad vi förstår, nu knuten till 'SMT-media'. Känner inte SR minsta ansvar för kvaliteten på de bilder man lägger upp på sina programsidor på nätet?