Email: groundhogswe@gmail.com

söndag 20 december 2015

Idag, den fjärde advent, är det dags för fyra ljus att lysa upp mörkret som omger oss. ”Östersunds Fyra Ljus” mörkar istället för att sprida ljus. De sprider samtidigt bilden av sig själva som korrupta tjänstemän.

Begreppet ”De Fyras Gäng” är känt från kulturrevolutionen i Kina och senare, efter Maos död, som beskrivning på fyra personer som utpekades medvetet ha skadat det kinesiska samhället. Om ”De Fyras Gäng” i Östersund, d v s fyra av topptjänstemännen där har agerat medvetet eller ej, det får kanske en kommande utredning visa. Att de betett sig exempellöst korkat, det kan vi däremot slå fast redan nu.

Groundhogs hade i augusti upptäckt att Östersunds kommun bokat in Manuel Knight som föreläsare och presenterat honom som ”utbildad psykolog och f d elitsoldat” och eftersom vi visste att detta var lögn, så ville vi ställa saker tillrätta.

Att den för Medarbetardagarna i oktober bokningsansvariga tjänstemannen Lena Ericsson i samtal med vår reporter säger citat: ”men det är ju inte som psykolog han skall stå på scenen” när denne undrar varför man exponerar Manuel Knight med en falsk titel, det indikerar inte en raketforskarhjärna hos den bokningsansvariga. När hon dessutom i ett mail försöker sätta munkavle på en kollega inom kommunen, så är det inte utan att vi tänker på fiskmås. Vi tänker på IQ.

En dryg vecka senare ringde vår telefonreporter upp Anne Vågström som står som Östersunds kommuns HR-ansvariga. Inte heller hon kan beskrivas som klassens eller kommunens ljus, eftersom hon, trots information hon fick och därigenom mot bättre vetande, fullföljde avtalet med Manuel Knight, en känd bedragare. Hon slänger ut mer än en kvarts miljon av kommunens skattepengar på en svindlare: en låtsaspsykolog/låtsaselitsoldat och anser sig ha det mandatet. Vi får väl se vad kommande utredning kommer fram till.

Att Anne Vågström inte har något emot att offentligt göra bort sig, det visar hon genom att i ett delegationsbeslut 2015-12-18 skriva att hon uppfattar uttrycket att ”rullas i tjära och fjädrar” som betydligt allvarligare än.. -ja, än vadå?? Hon tycker sig se att kontexten visar på en ”mycket aggressiv [..] och hotfull ton” -ungefär något i den stilen. -Ja, ni förstår alla vad detta visar för en sorts person: En prakthysterika. I Östersunds kommuns offentliga tjänst.

Tredje kommunala ljuset är den tidigare SR-medarbetaren, numera den biträdande kommunikationschefen Håkan Lundqvist. Det är mannen som inte tålde att vi genom kommunens facebook spred information om att Östersund inte anser sig ha råd med att spola isar för barn och ungdomar, men gärna betalar en bedragare från Hovås över en kvarts miljon kronor. Det blev för mycket för kommunikationschefen, så han kontaktade facebook och fick därigenom tyst på oss. Det trodde Håkan kanske? Idag vet han bättre, för nu inser han att han för all framtid kommer bli betraktad som en person som styrs mer av sin reptilhjärna än av sin tankeförmåga. Håkan Lundqvist skriver den 19 oktober 2014 i sin ansökan om jobbet som biträdande kommunikationschef, att han citat: ”Tränar regelbundet i olika former”. Synd att han inte haft tid att träna sin tankeförmåga, för sånt slarv med träningen, den märks så väldigt tydligt nu.

I tjänst hos Östersunds kommun finns en ökänd tjänsteman, Unto Järvirova, fifflaren som gjorde bort sig i Staffanstorp, vilket inte hindrade honom från att få ett välbetalt jobb som biträdande kommundirektör i Östersund. Man undrar hur kommunledningen tänkte. Man undrar om Anne Vågström var inblandad i den tjänstetillsättningen. Det där sista bör väl inte vara omöjligt att reda ut. Här nedan litet info om Unto Järvirova, men låt oss först bara påminna om att han undertecknar precis vadsomhelst som läggs fram till honom för signering när det gäller sekretessande av allmänna handlingar och det gör gärna både Håkan Lundqvist och Anne Vågström för att hindra insyn och för att mörka.





Det där borde väl vara tillräckligt med material för att underkänna Unto Järvirova från alla tänkbara tjänster, men i Östersunds kommun var han alltså välkommen? Nu ser vi vart han har lett den kommunen: Rakt ut i skamfylld offentlighet och ännu mer offentlighet väntar, det tror vi att ”De Fyras Gäng” nu inser.

Frågan är bara om kommunledningen anser att det är den här sortens tjänstemän som skall ha hand om medborgarnas pengar. Frågan är också om det blir några pengar över till att spola några isar den här säsongen, nu när Manuel Knight med benägen hjälp från korrupta tjänstemän lyckades tömma kommunen på över en kvarts miljon kronor.