Email: groundhogswe@gmail.com

onsdag 16 december 2015

Östersunds kommunledning snart i ett krismöte? Eller tänker man skydda fyra fifflande tjänstemän?

För ungefär en timme sedan mottog Östersunds fem kommunalråd ett mail där vi undrar vad de tänker göra åt situationen med att tjänstemän vräker ut pengar på bedragaren Manuel Knight och att man med lögner om ”sekretess” försöker undanhålla allmänna handlingar. Plus att man ljuger om oss som försöker stoppa det vansinnesstora arvodet till Manuel Knight, ett arvode på över en kvarts miljon kronor för fyra timmars ”föreläsning”.

Vi skriver ordet ”föreläsning” med citattecken, eftersom det inte handlar om kunskapsförmedling, utan om ett minst sagt överbetalt clowneri på scen. Ett clowneri som Lena Ericsson på Östersunds kommun i samtal med oss påstått sig vara mycket nöjd med och hon såg inga skäl att försöka rädda kommunens pengar, fast hon fått veta att Manuel Knight ljugit för kommunen när han påstått sig vara utbildad psykolog. Men snabbt som attan gick hon i smyg in och raderade uppgiften om att Manuel Knight var psykolog, för så hade han nämligen framställts på kommunens hemsida.

Nu skall det bli intressant att få reda på hur de ansvariga politikerna ser på att en del av kommunens tjänstemän beter sig som småpåvar och uppträder arrogant i kontakter med medborgare som vill slå larm om ett pågående svindleri. Här nedan klistrar vi in vad skrev till politikerna. Rubriken var: Kommunen lägger mer än en kvarts miljon kronor på en känd bedragare, men anser sig inte ha råd att spola några isbanor? Vad liknar det?!


<Som kommunalråd så har ju ni det politiska ansvaret för att skattemedlen ni får in från medborgarna i kommunen används klokt och långsiktigt. När det nu har visat sig att några av kommunens högsta tjänstemän inte bara lättsinnigt vräker ut mer än en kvarts miljon kronor på en bedragare, utan att man till råga på allt försöker dölja sitt agerande genom att dels försöka sätta munkavle på andra tjänstemän och dessutom kränker offentlighetsprincipen genom att sekretessa allmänna handlingar -ja, då anser vi att måttet är rågat för vad en kommunledning bör/kan acceptera!

Vi som skriver detta är en grupp som valt att granska en del företeelser och för detta har vi tagit oss namnet Groundhogs (grävlingarna). Av särskilda skäl uppträder vi i skydd av anonymitet och orsaken till det framgår längre ned i text och i länkar vi lämnar.

Upprinnelsen till det här ärendet är att kommunen till Medborgardagarna i oktober som föreläsare hade bokat en viss Manuel Knight. Redan i början av augusti i år hade vi avslöjat att Manuel Knight inte var någon psykolog, något som Östersunds kommun på sin hemsida hade presenterat honom som. En av våra medarbetare tog i början av september telefonkontakt med kommunen och försökte varna för Manuel Knight eftersom Groundhogs i detalj hade kartlagt honom och därför visste att det här var en bedragare. Det blir här alltför omfattande att beskriva alla turer vi haft med tjänstemän inom Östersunds kommun, så vi hänvisar till den blogg vi startade i oktober för att sprida information om denne s k organisationskonsult. Bloggen heter Manuel Knight News och finns här: manuelknight.blogspot.se

Redan i vår första bloggartikel står Östersunds kommuns märkliga agerande fram. Länk här:http://manuelknight.blogspot.se/2015/10/har-startar-vi-bloggen-som-ar-tankt-att.html

Dagen efter publicerade vi denna artikel: http://manuelknight.blogspot.se/2015/10/skandalen-i-ostersund.html

Vi begärde med stöd i offentlighetsprincipen att hos Östersunds kommun få ta del av de mail vi anade kunde ha förekommit rörande ärendet Manuel Knight, men denna begäran avvisades och vi fick därmed ett nytt ärende gällande Östersunds kommun, nämligen vägran att utlämna allmän handling, så vi kontaktade Kammarrätten i Sundsvall. Det blev också en artikel om hur kommunen försökte mörka skandalen: http://manuelknight.blogspot.se/2015/11/ostersunds-kommun-valdfor-sig-pa.html

Igår mottog vi de mail vi efterfrågat och detta efter att KR givit oss rätt i sak: Östersunds kommun hade felaktigt sekretessat mail och detta för att försöka dölja hur man försökt dölja att man visste att Manuel Knight var en bedragare. I mailet kan vi läsa hur en tjänsteman (Lena Ericsson, inom klf) lägger munkavle på en annan tjänsteman (Lena Eriksson-Engström, inom soc) och samtidigt hävdar att Groundhogs trakasserar Mamuel Knight och att det saknas belägg för våra påståenden. Det sista är ju smått surrealistiskt med tanke på att de ansvariga tjänstemännen fått bevis på att allt vi påstår om Manuel Knights bedrägerier är sanning. Vi hade skickat in dokumentation som otvetydigt visade att det vi hävdar är korrekt i sak. Men Lena Ericsson far med osanning för att försöka mörka att man betalat en bedragare, Manuel Knight och att man inte gjort något för att försöka häva det upprättade kvartsmiljonsavtalet med densamme.

Att tjänstemän inom Östersunds kommun vårdslösar med medborgarnas pengar, vårdslösar med sanningen och dessutom våldför sig på offentlighetsprincipen, sådant beteende kan inte beskrivas på annat sätt än som anarkistiskt. Vi önskar därför att den här skandalen med dess olika utlöpare ställs under en mycket kritisk granskning och det finns enligt jurist, konsultativt knuten till oss inomGroundhogs, skäl att börja fundera på att inleda en rättslig prövning av hur den ekonomiska delen av det här ärendet hanterats. Frågeställning kan vara: Grov oskicklighet? Trolöshet?

Vi välkomnar en dialog med den politiska ledningen för Östersunds kommun. En sak till: Vi väljer att publicera det vi här skriver, så att bloggens alla följare kan se att vi är öppna med våra kontakter och att man inte tystar oss genom otrevligheter och mörkanden emanerande från folk som Lena Ericsson, Anne Vågström, Håkan Lundqvist eller Unto Järvirova -alla än så länge i kommunens tjänst.

Med förhoppning om en snar återkoppling!

//G>