Email: groundhogswe@gmail.com

tisdag 12 januari 2016

Cilla Benkö är VD för Sveriges Radio. Ser inte hon elefanten mitt i rummet i folkhemmet?

Man brukar använda uttrycket elefanten i rummet för att beskriva ett fenomen, ett tillstånd, en företeelse som känns obekväm och som folk därför inte vill låtsas om. Vår ”elefant” heter Manuel Knight och Cilla Benkö/SR vill inte medge att man genom bristande kontroll släppt in en bedragare i sina studior, så därför vägrar hon att se den elefanten. Kanske kan man kalla Cilla Benkö för en pinsam strutsmamma?

Igår hade inte Cilla Benkö det lätt. Det började med att DN skrev om att tjejer på festivaler blivit ofredade och att polisen tagit upp anmälningar, men att polismyndigheten inte informerat om detta och att orsaken till det skulle ha varit att de misstänkta gärningsmännen var asylsökande, ensamkommande ungdomar från Afghanistan. De voro alla av manligt kön...

Att polisen mörkade vad som inträffat skulle ha berott på att man inte ville ge SD vatten på kvarn. Vi i grävargruppen Groundhogs vill inte ge vatten på något politiskt partis kvarn, men visst undrar vi om det kan vara det att ”elefanten” är svart som gör att inte Cilla Benkö eller någon annan på SR vill medge att man struntade i att kontrollera Manuel Knights fantasihistorier om att vara Special Forces, utbildad psykolog och ha varit krigsfånge -att detta brydde man sig inte om att checka just för att Manuel Knight är svart!

Sveriges Radio upplät redan år 2001 plats för Manuel Knight att få fylla hela svenska folkets alla radioapparater med sina ljughistorier och på den vägen är det. Den gången, år 2001, hette SR-medarbetaren Anja Thorkelsson-Lindahl. Igår fick Cilla Benkö höra en lyssnares kritik mot att P4 Kalmar i sin rapportering om en händelse, hade mörkat att en grupp gärningsmän var mörka. Vi vet inte om det stämmer, men vi tror oss veta att kanalchefen för SR P4 Kalmar heter just Anja Thorkelsson. En ren tillfällighet? Knappast.

Under programmet Ring P1 på förmiddagen kunde Cilla Benkö höra lyssnare som var kritiska till hur SR-medarbetare undviker att granska ”jobbiga” ärenden. Vi håller med: SR-medarbetare vill inte granska hur det kommer sig att andra SR-medarbetare lät sig luras av Manuel Knight. På eftermiddagen var det telefonväkteri hos Nordegren & Epstein i P1 och den som utfrågades var Cilla Benkö. Det blev litet varma fiskar där också för henne.

I förrgår visste vi ingenting om vad som komma skulle, när vi skrev nedanstående brev till Cilla Benkö. Rubriken på mailet var: Sveriges Radios dokumenterade opålitlighet -nu som en artikel på bloggen Manuel Knight News

<Hej, Cilla!

Tråkigt att det nya året skall börja med att ditt bolag SR skall få offentligt och ordentligt med pisk i och med att godtrogna/naiva/okritiska/inkompetenta journalister och producenter blir uthängda på rubricerade blogg. Tråkigt också att du inte återkopplat i ärendet med att vi kontaktade dig när det gällde att Manuel Knight felaktigt presenteras som psykolog och elitsoldat i Special Forces i programmet Sommari juli 2008. Felaktigheterna  kvarstår genom att programmet alltjämt är nedladdningsbart och SR inte kan plocka bort det utan att det skulle uppfattas som en sorts censur. SR har genom sin usla research gällande Manuel Knights bakgrund visat på en naivitet som inte kan betecknas på annat sätt än som, på samma gång, både kosmisk och komisk. SR har satt dumstruten på sig själv. Vi bara tillhandahöll den åt bolaget.

Visst, vi inser att det här inte är en lätt match för SR: vi uppträder under anonymitet och det kanske hos SR finns ett policybeslut om att inte ha med anonyma skribenter/grupper att göra, men som det nu blir, så kommer vi Groundhogs att vara de som som för i den dans vi bjudit upp till. Idag publicerar vi på vår blogg en lista på SR-medarbetare, både nuvarande och tidigare och som alla på ett eller annat sätt haft med Manuel Knight att göra. Det framgår indirekt av sammanhanget att de varken förhållit sig sakliga eller kritiska till det som bedragaren Manuel Knight levererat. Här länk till vår artikel: http://manuelknight.blogspot.se/2016/01/idag-presenterar-vi-en-lang-lista-med.html

Vi skulle uppskatta om vi finge dina synpunkter på hur du anser att SR bör hantera den nu uppkomna situationen. Att avråda nuvarande resp tidigare SR-medarbetare från att ha kontakt med oss vore nog dumt av dig och risken är stor att en sådan ukas skulle kunna uppfattas som att ledningen för SR vill försöka dölja begångna misstag. Detta sagt i all välmening, eftersom förr eller senare kommer skandalen med att SR/SVT gett Manuel Knight fribrev att under mer än ett decennium få sitta och ljuga, att bli allmängods och därför vore det nog bra om SR-ledningen i nuvarande läge låter bli att försöka munkavla sin personal.

Tack på förhand!

//G>

Det var inte det första brevet vi skrivit till Cilla Benkö. Redan i höstas tog vi kontakt med henne och det gällde då att SR på sin hemsida påstod att Manuel Knight var psykolog och vår grävargrupp hade avslöjat detta som en bluff. Cilla Benkö svarade inte oss då. Hon har f ö fått ett par mail (för kännedom) runt nyår och inte heller dessa har hon kommenterat.

Vi lovar att inom kort här på bloggen återkomma till Cilla Benkö och till hennes bolag SR och till några av hennes SR-medarbetare. Att låta en bufflig och farlig elefant som Manuel Knight fritt få fara fram med sina lögner och att dessutom hela Sveriges Radio känner till hans bedrägerier är inte i enlighet med direktivet för hur svensk public service-radio skall utöva sin verksamhet.

@Cilla Benkö: Ser du inte elefanten som dina medarbetare har ställt in i folkhemmet? Är belysningen för svag? Eller är han för svart?