Email: groundhogswe@gmail.com

lördag 30 januari 2016

Emma Ullsjö -ännu en av alla dessa kvinnliga journalister som helt tappat huvudet och därmed allt kritiskt tänkande när de fått möta Manuel Knight, charmören. Talaren. Bedragaren. Fifflaren. Parasiten. Lögnaren.

Det går att räkna upp hur många bestämningsord som helst om man vill försöka ringa in vad Manuel Knight är för en sorts person, men det blir ju mest ord. För att som journalist kunna ge en adekvat bild av honom, så tror vi att det underlättar för vederbörande om denna person blivit riktigt grundligt lurad av honom. Men då kommer det där med skammen in i bilden: att man som journalist gjort ett riktigt uselt grundarbete och därigenom lurat sin läsekrets/sina lyssnare/sina tittare.

Vi har på vår blogg kunnat visa hur flera av Sveriges mest profilerade journalister låtit sig luras av Manuel Knight och bara återgivit precis vad han berättat för dem. Nu sitter dessa kvinnor (plus ett par män också) alldeles tysta och vill inte låtsas om sina journalistiska bottennapp.

Emma Ullsjö skriver för Direktpress, en gratistidning som bl a distribueras i Göteborg. Stampen Media Group står som ägare. Den 1 december 2011 lät hon publicera det här: http://direktpress.se/sv/goteborg/Sydvast/KulturNoje/Ett-kraftpaket-fran-staterna-som-gillar-lugnet-i-Hovas/

Eftersom den där artikeln är mycket läst, så kände vi att det var vår plikt att hjälpa Emma med fakta om bluffaren Manuel Knight. Vi skrev därför ett mail till henne den 17 januari, men hon har inte hörts av. Det är väl den där skammen som nu hämmar henne kan vi tro. Här nedan vårt mail och vi beklagar att det för våra följare blir litet av upprepningar när vi presenterar oss och våra fynd.

<Hej!

Vi vet inte om du hört talas om oss. Vi kallar oss The Groundhogs och vi gräver upp fakta om bl a Manuel Knight. Det är ju en minst sagt färgstark person du intervjuade år 2011 och som du säkert kommer ihåg.
Du skrev en lång artikel om honom i Direktpress Sydväst. Länk till artikeln hittar du här: http://www.direktpress.se/goteborg/Sydvast/KulturNoje/Ett-kraftpaket-fran-staterna-som-gillar-lugnet-i-Hovas/

Vi har sedan i höstas en blogg vi benämner Manuel Knight News och som du hittar här: manuelknight.blogspot.se
Tyvärr tvingas vi meddela dig, att vi där har avslöjat att Manuel Knight är en bedragare och en jättebluff. Nu är ju du långtifrån den enda journalisten som bländats av hans charm och som kanske därför inte reagerat över att hans berättelser inte håller för ens den minsta kritiska granskning.

Allt började med att SR-medarbetaren Anja Thorkelsson Lindahl år 2001 intervjuade honom i programserien Samtal pågår. Hon lät honom få dra sina von Münchhausen-historier om topphemliga uppdrag och om att ha suttit som krigsfånge i Irak o s v.

År 2007 blir det ännu värre, för då sitter förra SR/SVT-medarbetaren Stina Lundberg Dabrowski och låter Manuel Knight på engelska få ljuga hela svenska folket full med sina bluffhistorier.

Året därpå, alltså år 2008, utnämns Manuel Knight till det ärofyllda uppdraget att få vara Sommar-pratare. Samtidigt har Manuel Knight då plötsligt blivit utbildad psykolog; ytterligare en av hans många lögner, men så presenteras han i programmet. Ansvariga för det är SR-producenterna Bibi Rödöö och Inga Rexed.

Vi tror inte vi behöver visa upp mer av hur uselt SR/SVT hanterat ärendet Manuel Knight, utan vi konstaterar bara att public service gjort Manuel Knight till mångmiljonär genom att man kommit att stå som garanter för hans bedrägliga historier.

Just idag presenterar vi en engelskspråkig artikel på vår blogg. Den innehåller ett par viktiga länkar och visar också att Manuel Knight i USA är avslöjad som bedragare. 


Här länk till SR-programmet från 2001: https://www.youtube.com/watch?v=qm3DLJpSZFo

Här länk till SVT med Stina från 2007: https://www.youtube.com/watch?v=_6cJUI6bdLM

Här länk till SR Sommar från 2008: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/369509?programid=2071


Vårt förslag till dig: Tag förnyad kontakt med Manuel Knight och fronta honom ordentligt! Han har ju medvetet utnyttjat dig för sina bedrägliga syften och som vi skrev ovan, så är du varken den första eller sista journalisten han blåst. Han får beskrivas som fullständigt hänsynslös och vi anser att alla goda krafter bör sättas till för att försöka få stopp på honom. Ge honom en rak chans att förklara sig och att få pudla, det vore det bästa för alla parter för det handlar om väldigt många han under årens lopp och på olika sätt har lurat.
Vi vill att du funderar på vårt förslag och återkommer asap. Du förstår säkert att vi har en del färdiga strategier för hur vi skall gå vidare, men vi är inte farliga. Vi bits inte. Vi biter bara huvudet av lögnen.

Välkommen!

//G>

@Emma Ullsjö: Stampen Media Group är ju sedan en tid tillbaka ekonomiskt illa ute och inte underlättar det för bolagets trovärdighet när du gör ett reportage som är rent uppåt väggarna galet. Du och din karriär skulle vinna på att du gör som vi föreslog, nämligen be att få göra en förnyad intervju med Manuel Knight och ställ honom de frågor du aldrig gjorde förra gången ni träffades. Lycka till!