tisdag 6 december 2016

Jaså du, Jeanette Gustafsdotter -vd för Tidningsutgivarna- du tycker att medierna i Sverige tar sitt ansvar och granskar? Kan du tänka dig Jeanette, att vi Groundhogs är av en helt annan uppfattning?

Som vd för TU-TidningsUtgivarna (ett branschorgan för typ i första hand gammelpappersmedia), är det väl närmast hennes plikt att med alla medel försöka förmå oss att lita på gammelmedia, så vi är inte förvånade över vad vi fick höra på radion igår. Det är bara det att med tanke på hur svensk reguljärmedia totalt havererat vad gäller Fallet Manuel Knight, så är hennes uttalanden närmast skrattretande.

Det här startade med att SvD igår hade en intervju med SD:s partiledare Jimmie Åkesson och där han frejdigt lät oss få veta att han inte litade på svensk media öht. (Inte ens när man rapporterar om stigande siffror för SD? -undrar vi då lite syrligt). Nåväl. Här länk till artikeln i SvD: http://www.svdnar.se/akesson-hela-debatten-har-flyttats-till-var-planhalva

Sveriges Radio var snabba med att ringa upp Jeanette Gustafsdotter (eller om det kanske var tvärtom?) och ge henne utrymme att med näbbar och klor få försvara de svenska gammelmediernas existens. Det är iofs inte så konstigt att hon försvarar dem: det är ju de som varje månad betalar hennes feta lön. Här länk till vad som framkom i gårdagens Kulturnytt i SR P1och där TU:s vd Jeanette Gustafsdotter likt en propagandaminister försöker få oss att svälja budskapet om att vi bör lita på de medier som befinner sig under hennes vingar: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6580341

På frågan om medierna i Sverige har en agenda svarar Jeanette Gustafsdotter på följande vis: 

Nej, medierna tar de uppdrag och ansvar de ska ta. De ska granska skeenden eller händelser som är viktiga att granska eller informera om.

Vi, som under mer än ett års tid sett hur tidningarna intensivt undertrycker kunskap om ett pågående miljonbedrägeri där Manuel Knight, en amerikansk militär bedragare, t ex under en följd av år varit inhyrd av Försvarsmakten till att undervisa svenska soldater, vi är inte så lätta att övertyga om svenska tidningars förträfflighet vad gäller deras granskningsvilja. Det känns för oss Groundhogs som att det finns ett allvarligt glapp mellan kvinnan på vd-stolen och den verklighet som omger henne, men som hon väljer att inte notera.

Nu till någonting annat, men ändå inte. Det handlar om ansvar. Det handlar om frihet. Det handlar om yttrandefrihet. Håkan Boström, ledarskribent på Göteborgs-Posten, tog i en ledare den 2 december upp detta med att Jonas Gardell på Expressens kultursida hade bett Marc Zuckerberg, facebooks ägare, att ta sitt ansvar för vad ansvarslöst folk skriver på facebook. Här Boströms ledare: http://www.gp.se/ledare/striden-om-yttrandefriheten-har-bara-b%C3%B6rjat-1.4010425

Här ett stycke ur texten:

<Trumps kampanjstab har varit skicklig på att manipulera medierna. Framförallt genom att utnyttja journalisternas moraliska indignation och i många fall ensidiga verklighetsbeskrivning. Det adekvata svaret på detta är varken förhandscensur, ”godkända nyheter” eller mediala uppfostringskampanjer. Det vore en värre medicin än åkomman. Sluta istället underskatta medborgarna.>

Så vad skall vi tro? Är det av omtanke om medborgarnas väl och ve som Jeanette Gustafsdotters olika tidningar väljer att inte berätta om en bedragare som under årtionden lurat till sig miljoner av våra skattepengar? Inser inte Jeanette Gustafsdotter att den här skandalen med Manuel Knight förr eller senare kommer att komma ut och att den då relevanta följdfrågan blir hur det kommer sig att svensk reguljärmedia valde att inte berätta om vad man visste? Berodde ovilligheten på att man då hade blivit tvungen att slakta några heliga kor (läs: Stina Lundberg Dabrowski, Ulf Elfving, Bibi Rödöö, Sveriges Radio, SVT, Säpo, Must m fl) och som har det gemensamt att de var och en missat att kontrollera riktigheten i de uppgifter som Manuel Knight, en tvättäkta mytoman, lämnat?

Fotnot: Lite spännande men sorgligt blir det när man slänger ett öga på TU:s stadgar. Under §1 Ändamål läser vi följande (fetningen är vår):

Föreningens ändamål är att
- värna mediernas frihet och anseende, allmänhetens rätt till information samt den
grundlagsfästa tryck- och yttrandefriheten


Hur får TU:s vd Jeanette Gustafsdotter ihop vad som står som i eldskrift i stadgarna med hur det ser ut i verkligheten? Varför värnar inte Jeanette Gustafsdotter allmänhetens rätt till att få information om skandalen med bedragaren Manuel Knight? En gång till: Varför inte?

Om Jeanette Gustafsdotter på allvar skulle värna mediernas anseende, skulle hon ta dem hårt i örat och fråga dem vad i h-e det var som gjorde dem så ovilliga att slå larm om bedragaren Manuel Knight. Hade medierna reagerat på de uppgifter om Manuel Knights bluffande de fick av oss redan i augusti/september 2015, så hade t ex inte Polisen och ett stort antal kommuner hunnit betala ut ännu mer ersättningar till bedragaren Manuel Knight aka Den Uppblåste.

För den som vill läsa mer om TU: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tidningsutgivarna

För den som vill veta mer om den Knight-Erikssonska klanens julfirande: -Just stay tuned..

===============================================  
Vår blogg är under attack från Manuel Knight och hans stab eftersom de känner sig obekväma med att bli avslöjade och om de lyckas stänga denna blogg, så finns det hela tiden en parallellblogg att fortsätta att läsa. Den hittar man här: https://manuelknightnews.wordpress.com/