lördag 31 december 2016

Förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth gav idag sitt muntliga stöd för medborgarjournalistik. Vi i 'Groundhogs' ber att få tacka!

Det här är inget skämt, utan vad som hände idag kl 14:58 var, att en av Groundhogs ringde upp paret Ulf och Lena Adelsohn Liljeroth för att få deras kommentar till hur förra ordföranden i Publicistklubben, Stina Lundberg Dabrowski, år 2013 hade uttryckt sig om Avpixlat. Stina Lundberg Dabrowski lär ha sagt att folket från Avpixlat skulle kunna ”bidra till lite frisk luft. De är ju människor, inte monster.”

Nej, men just som ”monster” var det ju nästan så som gammelmedia beskrev Lena Adelsohn Liljeroth för att hon i mars i år berättat att hon hade haft fräckheten att ha läst artiklar på Avpixlat. Det där är en blogg/nättidning som står SD nära och som delvis finansierats av Kent Ekeroth, SD:s hetlevrade rättspolitiske talesperson och internationelle sekreterare. Just nu i viloläge efter att i november ha varit i bråk i en kö utanför nattklubben Solidaritet här i Stockholm. Det var inte särskilt förvånande att Lena Adelsohn Liljeroth fortfarande var kritisk till hur den svenska journalistkåren hade kastat sig över henne, för att hon avslöjat sina besök på Avpixlat. Den nättidning, vars representant Stina Lundberg Dabrowski ansåg kunna bidraga till frisk luft i debatten, den ansåg den svenska journalistkåren, d v s publicistklubbens medlemmar, att den förra kulturministern inte skulle få läsa?

George Orwell, någonting 1984ish? STASI? Securitate? -Nej, inte alls. Bara en helt vanlig dag i Ankdamistan..


Groundhogs har med stort intresse läst Gellert Tamas bok Det svenska hatet och som granskar SD och fr f a Kent Ekeroth. Det är Gellert Tamas som beskriver vad Stina Lundberg Dabrowski yttrade i citatet ovan. Vi har imponerats av hans journalistiska driv och vi tycker att han skiljer ut sig från de inom den svenska journalistkåren som genom lättja och/eller ointresse väljer att låta bli att granska, gräva och rapportera sådant som ligger lättillgängligt -ja, ibland ligger det spännande material kanske mitt framför fötterna. Material som kan vara uppgrävt och framburet av t ex vår grävargrupp och överlämnat för fri värdering och eventuell publicering efter faktakoll efter vår faktakoll. Färdigt serverat skulle man kunna säga.

Vi har på sista tiden istället noterat att det i Fallet Manuel Knight tycks som om våra identiteter är intressantare att snoka efter än att beskriva århundradets hittills största skandal vad gäller en långvarig köpenickiad på svensk mark. En amerikansk militär bedragare har gång efter gång lyckats lura sig in i Försvarsmakten m fl statliga verk och myndigheter, men svensk press väljer att inte reagera.

Vi har länge undrat varför SD, som ju säger sig värna svenska värden och värderingar och ogillar att utlänningar på svensk mark begår lagöverträdelser, inte tycks ha några som helst problem med att Manuel Knight, en amerikansk medborgare, har lurat till sig i runda slängar en halv miljon från Försvarsmakten (FM). Varför bryr sig inte SD om det? 

SD säger sig vara motståndare till ett svenskt Nato-medlemskap, men sitter i Försvarsutskottet (FU) tigande om vad man vet om Manuel Knights bedrägerier. Varför reagerar inte SD?

Den 2 september i år publicerade vi en artikel om ett brev vi skrivit till de politiska företrädarna i FU. Länk här: http://manuelknight.blogspot.se/2016/09/forsvarsmakten-har-under-mer-fyra-ar.html

Det brevet vi skrev till bl a SD-representanten i FU, Mikael Jansson och han är därför mycket väl medveten om att FM blivit lurade. Varken Säpo eller Must har upptäckt denne militäre bedragare, utan vi är de första att slå larm om honom. För vad vi vet skulle Manuel Knight mycket väl kunna ha genuint onda avsikter (förutom då de att lura till sig hundratusentals kronor av FM:s pengar, d v s våra skattepengar), men SD bryr sig inte? Varför?

Frågan blir hängande i luften: Varför hycklar SD vad gäller det svenska försvaret och den svenska alliansfriheten?

I Gellert Tamas bok kan man läsa hur den tidigare SD-medarbetaren Daniel Assai ställer sig frågan gällande SD: ”[vad händer med] ansvaret för försvaret” syftande på hur nonchalant SD betedde sig vid deras mörkläggningsförsök av den s k järnrörsskandalen. Daniel Assai är orolig. Kanske har han anledning?

Groundhogs nyårslöften inför 2017: Vi lovar att försöka ta reda på varför SD hycklar i den viktiga försvarsfrågan. Vi lovar att fortsätta granska och där vi ser det påkallat, kritisera Manuel Knight och folket omkring honom. Vi lovar att visa att resultatet av vårt långvariga grävarbete har varit värt all möda och den kritik och ifrågasättande vi mött från bl a en del representanter för den svenska journalistkåren. Det lovar vi

Fotnot: Det är Gellert Tamas som på sid 444 i aa berättar om hur det gick till när Publicistklubben år 2013 skulle ha en paneldebatt med rubriken ”Går näthatet att stoppa?” En av de inbjudna var Mats Dagerlind från Avpixlat. Mattias Irving från tidningen Medievärlden ansåg att beslutet att ta in en representant för Avpixlat vara ”aningslöst”. Säkert en riktig observation. Ordföranden hette Stina Lundberg Dabrowski. Hon är känd för att vara så aningslös, så att hon blint litade på Manuel Knight och lät honom få ljuga i svensk teve i april 2007. Vad vi vet har hon ännu inte offentligt bett om ursäkt för sin usla källkontroll. Det kanske kommer? Hör hon av sig till oss, så lovar vi att publicera hennes pudel. En king size lär det få bli.

                                                          Gott Nytt År!

===============================================  
Vår blogg är under attack från Manuel Knight och hans stab eftersom de känner sig obekväma med att bli avslöjade och om de lyckas stänga denna blogg, så finns det hela tiden en parallellblogg att fortsätta att läsa. Den hittar man här: https://manuelknightnews.wordpress.com/