fredag 24 mars 2017

”Film är bäst på bio!” -en gammal slogan från SF. Av de filmer som denna helg har premiär, tror vi att filmen 'Brev till en seriemördare' är den mest sevärda

Det är svårt att recensera en film som inte ens våra cineastiska medarbetare ännu har sett, men ibland får man chansa och rekommendera ett osett stycke kultur. Inte minst eftersom filmen tycks spänna över många dagsaktuella frågor som t ex rasism, kriminalitet, våld och förstås exempel på de rättsvårdande myndigheternas haveri.

Så här presenterar SF filmen:
På väg till fotbollsträningen blir 16-årige Kamal skjuten med fem skott. Polis och tidningar börjar snabbt spekulera om gängrelaterat våld och hämnduppgörelser. Även inom Kamals familj undrar man. Vad hade han gjort för att någon ska vilja skjuta honom? Vilka fiender hade han? Åren går utan några svar. Oron och sprickorna inom familjen växer sig större. Men så en dag ringer polisen och säger att de har gripit en misstänkt – Peter Mangs, som snabbt får epitetet ”den nye Lasermannen”. Manal Masri, Kamals syster, bestämmer sig för att ta reda på vad som verkligen hände den där novemberkvällen, hon vill veta vem som utförde dådet och förstå varför. Är det verkligen den misstänkte? För att få ett slutgiltigt svar på sina frågor skriver hon ett brev till honom.”


Sveriges Radio:s Kulturnytt P4 beskriver filmen som en ”thrillerdokumentär”. Läs och hör här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4416&artikel=6658630

Vi saxar ett par rader därifrån:
I den svenska dokumentären tar Manal Masri saken i egna händer när inte rättsväsendet når ända fram. Hennes bror Kamal har blivit beskjuten i en gångtunnel i Malmö, och polisen tror att det är seriemördaren Peter Mangs som gjort det. Men i mängden av fall som han är åtalade för, så släpper man just det här.”

Det där med att ”inte rättsväsendet når ända fram” är nog årets hittills största understatement. Vad vi förstår, så hade Polisen och åklageriet redan från början bestämt sig för att Kamal var en del i ett gäng och att man därför inte lade ner särskilt mycket energi på just den skjutningen. När det sedan visade sig att den skjutningen var en av många Peter Mangs-skjutningar, så ville åklagaren tona ned Kamal-ärendet. Peter Mangs var nämligen åtalad för även den skjutningen, men åklagaren lyfte bort det åtalet. Vi gissar att det berodde på att man annars hade fått schavottera med sin inkompetens genom att man omgående hade låst sig för att Kamal var gängmedlem. 

Vad som också är anmärkningsvärt i Peter Mangs-rättegången var ju att han inte åtalades för 'hatbrott' och vi undrar förstås varför? Detsamma gjorde många andra. Här ett parti ur en bra SvD-artikel från 2012, skriven av Göran Eriksson:
<Åklagaren har fått kritik för att Mangs inte åtalas för hatbrott. Sådana kan ge straffskärpning ”om ett motiv för brottet varit att kränka en person, en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationalitet eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller annan liknande omständighet”.>


Karin Thunberg är en av våra favoriter bland svenska journalister. Idag har hon skrivit om filmen Brev till en seriemördare och hon låter Manal Masri beskriva vad som hänt:
Fram till dess [skjutningen] hade vi känt oss som en helt vanlig svensk familj. Våra föräldrar hade visserligen flytt från Libanon men Kamal var född i Sverige. Gick i en vanlig gymnasieklass. Nu fick vi en helt annan bild av det vi trodde var vårt land. Man vände oss ryggen. Lämnade oss ensamma. Vi kändes oss svikna av alla.”


Av alla dem som svek, så gissar vi att Polisen och Åklagarmyndigheten är bland de värsta. Om man inte kan lita på att rättsväsendets representanter i ett land kan sköta sitt jobb, så har det samhället en bra bit kvar innan medborgarna där kan känna sig trygga. Men Polisen och Åklagarmyndigheten i just det märkliga landet (läs: Sverige) har under årens lopp lagt ut hundratusentals kronor på att låta sig ”inspireras” av bedragaren Manuel Knight. -Jo, det är sant! Men ”inspireras” till vadå?! ”Inspireras” till att idag sitta helt handfallna och inte göra det minsta för att sätta stopp för denna falska psykolog och lika falska elitsoldat?! Men i landet Sverige kan en åklagare välja att lägga ned ett åtal för skjutning av en helt oskyldig ung man, men utan att det ses som tjänstefel? Men i landet Sverige kan åklagare och poliser för våra skattepengar låta sig ”inspireras” av Manuel Knight, en amerikansk mytoman och fast detta nu har blivit uppmärksammat, ändå inte granskas för tjänstefel?

Vi avslutar denna uppmaning till att genast gå på bio för att se Brev till en seriemördare med att citera hur Maria Domellöf-Wik, filmrecensent på GP, avslutar sin recension:
Brev till en seriemördare är en mångbottnad berättelse om det svenska rättsväsendets begränsningar och om medias fördomar om människor bosatta i miljonprogramsområden. En film om svensk rasism, naivitet, och om ett brottsoffer som utsätts för svek efter svek.
Intimiteten och detaljrikedomen gör den här filmen till något alldeles extra.”


Maria Domellöf-Wik ger filmen Brev till en seriemördare inte mindre än 5 fyrar. Fler fyrar finns inte..


===============================================  
Vår blogg är under attack från Manuel Knight och hans stab eftersom de känner sig obekväma med att bli avslöjade och om de lyckas stänga denna blogg, så finns det hela tiden en parallellblogg att fortsätta att läsa. Den hittar man här: https://manuelknightnews.wordpress.com/

Vi är medvetna om att våra parellellbloggar släpar efter publiceringar från huvudbloggen men det har vi valt att acceptera eftersom det annars skulle innebära merarbete för vår del.