onsdag 1 mars 2017

SVT:s danska motsvarighet heter DR. Båda är public service-bolag och båda är lika ovilliga att svara oss. Vi Groundhogs kan väl inte uppfattas som så farliga, så att de inte vågar svara oss?

Fast man vet inte. Om man har betett sig illa, så vill man nog inte få offentlig kritik. Att få skarp kritik kan kännas som angrepp och många blir väldigt rädda. SVT-ledningen, under vd:n Hanna Stjärne, har sprungit och gömt sig. Att, likt Hanna Stjärne, inte vilja eller våga ta ansvar är mycket farligt, för det riskerar att erodera allmänhetens förtroende för bolaget.

Hanna Stjärne satt inte som vd för SVT år 2007, det år som Stina Lundberg Dabrowski lanserade sitt karismatiska fynd Manuel Knight, så för det olycksaliga beslutet kan vi inte kritisera henne. En som däremot lär ha funnits med vid beslutet att köpa in serien Stina! av Stina Lundberg Dabrowski, det var SVT-producenten Anders G Carlsson. Det var han som i Magasinet Filter nr 54 påstår att han inte svarat oss när vi hade ställt honom frågor om en senare serie program, nämligen Sommarpratarna på SVT. Men Anders G Carlsson vet att han 2015-10-05 i ett mejl svarade oss och han far alltså med osanning när han pratar med Filter:s reporter Oskar Sonn Lindell. Inte bra att SVT-medarbetare ljuger för journalister, för det riskerar även det, att erodera allmänhetens förtroende för bolaget.

Här nedan ett mejl vi för drygt en vecka sedan skrev till några av DR:s kommunikationsansvariga:

Från: Ground Hog <groundhogswe@gmail.com>
Datum: 20 februari 2017 10:06
Ämne: I programmet 'Sommerfrokost' förekommer en bedragare, MANUEL KNIGHT. Har SVT informerat DR om detta?
Till: lajn@dr.dk
Kopia: jawi@dr.dk, jovt@dr.dk, chgt@dr.dk, asoc@dr.dk
Hej, DR!
Vi är en grupp medborgarjournalister som granskat den i Sverige så framgångsrike talaren Manuel Knight och kunnat avslöja honom vara en bedragare och mytoman. Magasinet Filter publicerade i januari ett specialnummer om bluffaren Manuel Knight. Här ett reklaminslag: http://magasinetfilter.se/magasin/2017/54/en-perfekt-story Här ett ½-minut långt klipp om honom: https://www.youtube.com/watch?v=A44dedfkYdc
Sveriges Radio sände i lördags ett program i serien Medierna och där bluffen Manuel Knight gjordes tydlig för alla lyssnare. Här ett intro: ”I 20 år han tjänat storkovan på att berätta sina spektakulära livshistorier i medier och på föreläsningsscenen. Men Manuel Knight berättar nu i senaste Filter om hur han hittat på. Vi frågar hur redaktionerna som släppt fram hans historia bör agera när den nu i efterhand visar sig inte stämma.”  Länk här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/864407?programid=2795

Den 6 oktober 2016 sände DR K programmet 'Sommerfrokost' och som ursprungligen är en del av en SVT-produktion från år 2010. Här länk till er tablå: http://www.tvguide.dk/programmer/drk/2016-10-06/06:05/sommerfrokost-2-6-/52627184

Här länk till en artikel vi skrev den 7 oktober 2016: http://manuelknight.blogspot.se/2016/10/svt-har-exporterat-manuel-knight-till.html

Eftersom vi redan 2015-10-05 informerade SVT om att Manuel Knight var en bluff och producenten Anders G Carlsson då lovade att programmet inte skull repriseras, så blev vi mycket överraskade när vi så i oktober två år senare kan se att SVT har exporterat programmet till DR. Det betyder att SVT medvetet har exporterat Manuel Knights lögner om t ex att han skulle ha blivit torterad av irakiska soldater och att hans kollega ”Tim” skulle ha mördats av dem; alltså helt ogrundade anklagelser om grova brott mot Genève-konventionen. Det betyder att DR K dessvärre har sänt ett program som till stor del innehåller rena lögner och falsarier och detta ser vi som oerhört allvarligt.
Vår fråga till er på DR blir därför: Gav SVT er information om att programmet där Manuel Knight medverkade, innehöll allvarliga felaktigheter?

Med tack på förhand för återkoppling och besked!
Vänligen!

/Ground Hogs


Det skall här sägas att det i mejlet finns en felaktig uppgift: det står på ett ställe ”i oktober två år senare”. Det skall vara ”ett år”. Men inte kan väl det vara orsaken till att DR har vägrat svara oss? Trots att det gått mer än en vecka, så har vi ingenting hört från dem. Groundhogs betalar ingen skatt i Danmark, men nog tycker vi att DR kunde kosta på sig att svara. Vi vill ju bara Danmark och DR väl.
Här är förresten namnen på de fem som hos DR stod som mottagare:
Lasse Bastkjaer Jensen, Jakob Wickmann Elkjaer, Charlotte Gylstorff och Anne Christine Christensen Bau.

PS: Vi fick häromdagen en intressant rapport från en av våra flitigaste uppgiftslämnare. Vederbörande hade i förra veckan tidigt på morgonen befunnit sig på Landvetters flygplats i hallen för avgående internationella flygningar, när ingen mindre än Manuel Knight kommer förbi på väg mot en annan gate. Han var på väg att lämna Sverige, ja. Men var det en tillfällig utlandsresa, eller har Sverige blivit av med Manuel Knight för gott? Vi vet ej, men vi tar gärna emot info i saken. Väljer Manuel Knight att frivilligt lämna Sverige, så inte oss emot. IRS och/eller CIA lär ju ändå hitta honom, vart han än åker. Att Nordkorea skulle vilja ha med Manuel Knight att göra, det håller vi för uteslutet, så inte heller dit kan han fly. Att Iran skulle vilja skaffa sig extra bekymmer genom att släppa in amerikanen Manuel Knight är inte heller troligt. Just nu uppfattas väl Manuel Knight mest som en kringvandrande härdsmälta och är som en sådan knappast välkommen in i Irans nukleära program..


===============================================  
Vår blogg är under attack från Manuel Knight och hans stab eftersom de känner sig obekväma med att bli avslöjade och om de lyckas stänga denna blogg, så finns det hela tiden en parallellblogg att fortsätta att läsa. Den hittar man här: https://manuelknightnews.wordpress.com/

Vi är medvetna om att våra parellellbloggar släpar efter publiceringar från huvudbloggen men det har vi valt att acceptera eftersom det annars skulle innebära merarbete för vår del.