tisdag 21 mars 2017

”Sverige utsätts dagligen för attacker med desinformation”. Så sant, så sant. För att upptäcka detta, räcker det med att man slår på radion och rattar in Sveriges Radio.

Citatet kommer från ett inslag som Sveriges Radio (SR) sände den 27 juli 2016. En ”expert” som SR gärna använder sig av när man vill vilseleda svenska folket heter Mikael Tofvesson. Både hans namn och SR-inslaget har tidigare varit underlag när vi kikat på svenska förvillare och på svensk desinformation. En annan ”expert” som SR gärna låter få komma till tals och som lika oemotsagd får berätta om vilket allvarligt hot Ryssland utgör mot Sverige, heter Lars Nicander.


På visitkort tillhöriga Lars Nicander kan man läsa att han är forskningschef på FHS, Försvarshögskolan. Som titel står det med små bokstäver: ”Desinformatör”. Emelie Rosén, reporter på SR och som gärna och ofta ”intervjuar” Lars Nicander (läs: låter Lars Nicander få häva ur sig russofobiska skräckhistorier), hon har förmodligen missat det finstilta på visitkortet.

Mikael Tofvesson finner man till vardags som enhetschef på MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Det jobbet varvar han med att vara farlighetsutropare hos SR. Hans russofobi är i paritet med Lars Nicanders.

I somras skrev vi ett par artiklar om dessa båda herrar. Här länk till en om Mikael Tofvesson: http://manuelknight.blogspot.com/2016/08/hej-mikael-tofvesson-du-sysslar-med-bl.html


Här länk till en om Lars Nicander (övriga finner man med etiketten 'Lars Nicander'): http://manuelknight.blogspot.com/2016/07/sapo-varnar-for-spioneri-fran-frammande.html

Igår kunde vi hos SR höra och läsa detta: ”MSB varnar för falska nyheter inför valet i Sverige”.
Så här ser ingressen ut: ”Vi får räkna med att falska nyheter och mediekampanjer kommer störa valet i Sverige nästa år. Det meddelar MSB, som i en ny rapport tar fasta på medielandskapets sårbarhet och hot mot journalister.”

Det där med ”hot mot journalister” gillar vi inte alls. Vi vet att sånt förekommer och vi tar starkt avstånd från alla former av övergrepp riktade mot dem som vill och försöker redovisa fakta. En av dem som lämnat uppgifter till Groundhogs har t ex utsatts för hot från Manuel Knight.

Ur gårdagens inslag väljer vi ut ett par saker. T ex det här: ”Han [Mikael Tofvesson] radar upp exempel på hur främmande stater försökt desinformera de senaste åren. Det förekom bland annat under ubåtsjakten för några år sedan.”

Det var inte bara ”främmande stater” som för några år sedan försökte desinformera det svenska folket i samband med ubåtsjakten. En av de stora förvillarna då var Mikael Holmström, nu försvarsreporter på DN, men då anställd på SvD och med samma uppdrag. Det var Mikael Holmström som lät meddela att Försvarsmakten uppfattat ”nödsignaler från en skadad ubåt liggande på botten i Stockholms inre skärgård” (ungefärligt citat). Nödsignalerna och efterföljande kommunikation skulle ha varit riktade till och från den ryska flottbasen i Kaliningrad. Varför ställs det inga frågor till Mikael Holmström om hur han så lätt lät sig bli en lakej för Försvarsmakten? Eller satt Mikael Holmström vid tangenterna och bara fabulerade?
Varför tar inte DSJ, Den Svenska Journalistkåren, sitt ansvar? Varför granskar man inte vad Mikael Holmström, en journalistkollega, den gången gapade om? Varför informerar inte DSJ att kollegan Mikael Holmström är opålitlig?

Vi tycker oss hos DSJ se samma sorts ointresse vad gäller Mikael Holmströms bluffanden som när det gäller Manuel Knight. Kollegialiteten värderas högre än Sanningen. Det är djupt oroande.

Tillbaka till Mikael Tofvesson och hans uttalande igår i SR. Vi läser detta: Det cirkulerade ett falskt brev som felaktigt påstods vara från försvarsministern häromåret.”

Det där falska brevet dyker ideligen upp när MSB skall visa exempel på hur Ryssland desinformerar. Det där falska brevet tog även statsminister Stefan Löfven upp när han i gårdagens Studio Ett intervjuades av SR-journalisten Maggie Strömberg. Det där falska brevet utgör den s k spiken som SR och statsministern nu försöker koka en soppa på.

Det där falska brevet har vi redan en gång tidigare kikat närmare på. Den 12 december 2016 skrev vi en DN-kritisk artikel. Här länk: http://manuelknight.blogspot.com/2016/12/jasa-dn-pastar-sig-agna-sig-at.html
I artikeln var vi också kritiska till Gunnar Karlson, chef för Must. Att vara chef för den enhet som bl a har som uppgift att upptäcka militära hot och militära bedragare och då helt missa att Manuel Knight är en bedragare, det måste vara skämmigt. Men ingen inom DSJ har ställt Gunnar Karlson frågan om hur det kunde gå till att Manuel Knight, en amerikansk medborgare och mytoman, under många år fick utbilda svenska soldater.

Tyvärr, MSB -hotet från Ryssland är antagligen mindre än ni tror. Värre är att DSJ inte bryr sig om att vara källkritiska eller ifrågasätta vad ”experterna” inom Must och MSB påstår.

Vi lär få anledning att återkomma till Mikael Tofvesson och MSB. Vi har hört om ett tillfälle för några år sedan, där MSB med berått mod ljög för en medborgare som slog larm om en säkerhetsrisk, men där MSB senare tvingades erkänna att man ljugit. Med berått mod.


===============================================  
Vår blogg är under attack från Manuel Knight och hans stab eftersom de känner sig obekväma med att bli avslöjade och om de lyckas stänga denna blogg, så finns det hela tiden en parallellblogg att fortsätta att läsa. Den hittar man här: https://manuelknightnews.wordpress.com/

Vi är medvetna om att våra parellellbloggar släpar efter publiceringar från huvudbloggen men det har vi valt att acceptera eftersom det annars skulle innebära merarbete för vår del.