tisdag 28 februari 2017

'Den Svenska Modellen' -innebär den rätten för Sverige att hänsynslöst få kränka andra länders territorialgränser, medan man samtidigt gapar högt och i falsett om att Ryssland flugit in i svenskt luftrum?

Ja, tydligen. Och lika tydligen blir det tydligt hur vi skall tolka tystnaden från Försvarshögskolans forskningschef Lars Nicander, för nu sitter han bara tyst. Vanligen, när det handlar om frågor rörande ”desinformation”, då brukar vi se Lars Nicander rusa bort mot Sveriges Radio-huset på Gärdet för att på stört få bli intervjuad av Emelie Rosén eller nån annan, lika megafonistiskt inriktad, SR-journalist.

Vi har i flera artiklar nämnt namnet Lars Nicander och det har aldrig skett i några smickrande sammanhang. Via etiketten 'Lars Nicander' finner man alla våra gräsliga och oförskämda påhopp på den stackars mannen, han som i Sverige gett begreppet ”desinformation” ett ansikte. Det är Lars Nicander, som med sitt ansikte och sin röst, försöker skrämma skiten ur Normalsvennen i och med att han bereds plats att hos Sveriges Radio ideligen få varna för Den Ryska Desinformationen och allt hemskt som den kan tänkas föra med sig. Att svensken i gemen kanske börjar titta kritiskt på vår allierade i väster, USA? Fast å andra sidan är det väl precis vad som skett här i Sverige? Nog har väl USA under de senaste dryga tre månaderna, sen presidentvalet 8 november, blivit kraftigt ifrågasatt? Är det ett resultat av rysk desinformation? Är det Lars Nicanders bestämda uppfattning och i så fall, Lars Nicanders slutgiltiga svar?

Vi ser Lars Nicander som en stolle, må sen vara att han i vissa kretsar uppbär respekt och aktning. Sveriges Radio låter honom få berätta sin uppfattning om t ex desinformation; man ger honom möjlighet att få berätta sin berättelse, sin upplevda verklighet. Sånt sker då och då hos Sveriges Radio. Glöm inte hur Sveriges Radio år 2008 gav Manuel Knight möjlighet att få berätta sin berättelse. Den berättelsen var iofs inte hämtad ur verkligheten, utan var hämtad ur Manuel Knights privata fantasi. Vi Groundhogs ser det som desinformation. Bibi Rödöö lät Manuel Knight få ljuga om USA. Det kallar vi desinformation. Bibi Rödöö, programansvarig för Sommar & Vinter i P1, hon kallar det istället för ”memoarer”. Say no more..

Mikael Holmström, en försvarsinriktad journalist, var tidigare anställd på SvD. Nu finner man honom på DN. Torsdagen den 23 februari publicerades längst ned på sid 14 i DN en liten diskret artikel med rubriken Sverige kränkte fyra länder under 2016. Artikeln skymdes av en nästan dubbelt så stor annons från företaget LIDL. Artikeln skrevs av Mikael Holmström, en skribent som kan anklagas för mycket, men definitivt inte för att vara en av Putins pojkar. Inte ens Lars Nicander är mer rädd för Ryssland än vad Mikael Holmström är.

Artikeln är på flera sätt oerhört intressant. Den visar nämligen bl a att det lilla landet Sverige som nation, är 4 gånger mer aggressivt än vad Ryssland är! Där har vi orsaken till att Lars Nicander sitter tyst. Där har vi orsaken till att Emelie Rosén inte ber om Lars Nicanders kommentar till de siffror som Mikael Holmström i sin artikel presenterar. Vi måste ge Mikael Holmström cred för att han skrev artikeln och DN cred för att den publicerades, så tack för det!

Det är nämligen smått sensationella siffror som Mikael Holmström redovisar. De kommer från Försvarsmaktens årsredovisning för 2016 och som presenterades i onsdag förra veckan. Där kan vi läsa att Sverige år 2016 kränkte Danmark, Norge, Finland och Portugal. Summa 4 (fyra) kränkningar. Då blir det intressant att kolla på hur det var med Ryssland. Vid 1 (ett) tillfälle under 2016 kränkte Ryssland svenskt luftrum. Danmark kränkte svenskt luftrum vid 3 (tre) tillfällen. Norge kränkte vid 2 (två) tillfällen svenskt luftrum. USA kränkte svenskt luftrum vid 3 (tre) tillfällen. Så där kan vi fortsätta en bra stund.

Det vi finner vara extra intressant, det är att USA kränkte Sverige tre gånger mer än vad Ryssland gjorde.

Nu vill vi höra vad Lars Nicander har att säga. Vi anser att tigande av verkliga förhållanden är att ses som desinformation även det. Att undanhålla fakta är ett sätt att passivt ljuga, att desinformera.
Lars Nicander har en parhäst som heter Mikael Tofvesson. Han är verksam på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Båda dessa herrar brukar i tid och otid vilja öppna käften. Nu håller de i stället käften. I det här sammanhanget är deras käfthållande inte klädsamt. Men visst är den talande?===============================================  
Vår blogg är under attack från Manuel Knight och hans stab eftersom de känner sig obekväma med att bli avslöjade och om de lyckas stänga denna blogg, så finns det hela tiden en parallellblogg att fortsätta att läsa. Den hittar man här: https://manuelknightnews.wordpress.com/

Vi är medvetna om att våra parellellbloggar släpar efter publiceringar från huvudbloggen men det har vi valt att acceptera eftersom det annars skulle innebära merarbete för vår del.