torsdag 26 januari 2017

Där satt den! Den stora spiken i kistan märkt 'Den Svenska Journalistkårens Granskningsvilja'! Med sitt nummer 54 av Magasinet Filter har man med reportaget om bedragaren Manuel Knight illustrerat hur oansvarig den svenska pressen och public service-bolagen varit. Groundhogs ber att få tacka Magasinet Filter!

Det här är för oss Groundhogs en glädjens dag, för med sitt reportage om nationalbedragaren Manuel Knight, har Magasinet Filter visat att vår lilla flock inte har arbetat förgäves. Samtidigt solkas festkänslan av det faktum att det tagit så onödigt lång tid för att få reguljärmedia att reagera.

Än en gång vill vi påminna om att varenda redaktion av någotsånär storlek och betydelse, redan i augusti 2015 fick information med BEVIS på att Sommar-prataren och föreläsaren Manuel Knight var en bedragare. I ett och halvt år har redaktioner runtom i Sverige haft tillgång till information om att Manuel Knight ljuger om akademisk utbildning (psykolog) och att han ljuger om att vara elitsoldat (US Special Forces), men man har valt att inte reagera, trots att det handlar om svindlerier i miljonklassen -årligen!

Av vad vi skrev i fotnoten till gårdagens artikel, så kom vårt intresse för att granska Manuel Knight ganska snart att även omfatta granskning av reguljärmedias ovilja att sköta sitt uppdrag -just det, uppdraget att som journalist granska och att rapportera. Av våra blogginlägg framgår att vi under resans gång kontaktat mängder av redaktioner och enskilda journalister. Det kom att bli till en katt-och-råtta-lek, för när vi skrev till dem, så var vi medvetna om att de antagligen inte skulle svara oss vilket passade oss utmärkt, för på det viset bekräftade det vår tes att Manuel Knight undgår granskning för att han är en svart amerikan och/eller för att man tvingas kritisera journalistkollegor för bristande källkritik. Magasinet Filter:s reporter Oskar Sonn Lindell har ju i sin artikel med flera exempel visat hur ointresserade svenska journalister är att ens svara på frågor om hur det kom sig att de inte ifrågasatte Manuel Knights fantasterier. SR P4 Kalmar:s nuvarande kanalchef Anja Thorkelsson ”minns inte” intervjun hemma hos Manuel Knight och dessutom säger hon sig inte vilja avslöja hur hon går tillväga med källor. Nähä, nä? Vi undrar: Kunde inte Anja Thorkelsson uppvisat åtminstone en liten gnutta kurage och beklagat att hon för femton år sedan lät sig luras? På det viset kunde hon föregått med sig själv som gott exempel istället för som nu, bara försöka skydda sig med tramsigt prat om att inte vilja berätta hur hon hanterar källor. Ingen går på sånt snack och det är därför dags för Anja Thorkelsson att gå i pension. Hade hon pudlat hade hon fått vår respekt. Nu får hon istället vårt förakt.

SVT-producenten Anders G Carlsson påstår att folk på SVT:s programetikavdelning hade sagt till honom att han inte behövde besvara vårt mejl. Det var mejl nummer två, det. Det första vi skrev och där vi bevisade att Manuel Knight var en bedragare, hade dock Anders G Carlsson svarat på. Där försäkrade han att SVT inte hade för avsikt att reprisera Sommarpratarna på SVT och där Manuel Knight förekom i ett av avsnitten. Men det avsnittet sålde SVT till DR-K och detta trots att Anders G Carlsson och SVT visste om att Manuel Knight i programmet grovt ljuger om irakiska brott mot Genève-konventionen. Här länk till en synnerligen kritisk artikel vi skrev i oktober 2016: http://manuelknight.blogspot.se/2016/10/ang-programserien-sommarpratarna-pa-svt.html

Bibi Rödöö, programansvarig för Sommar & Vinter i P1, anser att man måste lita på folk. Inte ens med facit i hand tycks hon inse att det är en oerhört naiv inställning hos en medarbetare som har att företräda Sveriges Radio, ett bolag som skall uppvisa opartiskhet och saklighet. Hur tänker Bibi Rödöö? För oss påminner hon i sin naivitet närmast om Peter Sellers' gestaltning av kommissarie Clouseau när han har invändningar mot överordnad (Dreyfus) när denne hävdar att den ”blinde” tiggaren med apan utanför banken i själva verket tillhörde rånargänget och satt som utkik. Då svarar Sellers/Clouseau: ”That is impossible! How can a blind man be a lookout?”

Så när Manuel Knight år 2008 i sitt Sommar-program berättar historier som i sin osannolikhet bara överträffas av de som Baron von Münchhausen underhöll sin omgivning med, då anser alltså Bibi Rödöö att vi skall tro på dem och på den som berättar historierna?! 

Vi vill travestera ATP-omröstningen, så vår uppmaning till styrelsen för Sveriges Radio blir: ”Ge omgående Bibi Rödöö pension och gärna en rejäl sådan, men medaljen kan ni hoppa över, tack!”

Ulf Elfving svarade varken oss eller Oskar Sonn Lindell. I sitt program 'Ulf Elfving möter Manuel Knight' lät Ulf Elfving mytomanen Manuel Knight blomma ut i full bedragarprakt, men stackars Ulf Elfving förstod inte att Manuel Knight och hans fru Anne bara satt och ljög för honom, så alla parets lögner under intervjun, de sändes dessvärre ut i Sveriges Radio. Länk här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/52484?programid=3164

Christoffer Malm är/var producent för Morgonpasset i P3 och där Manuel Knight i ett program år 2013 satt och ljög om att vara en US Special Forces. Han stoltserade där också med den challenge coin han knyckt från Mike Czarnecki, som hade varit juste och lånat ut sin pappas challenge coin till Manuel Knight, något som Mike Czarnecki idag bittert ångrar. Oskar Sonn Lindell försökte komma i kontakt med redaktionen för Morgonpasset, men de svarade honom inte. Kan det möjligen hänga ihop med att Christoffer Malm under sin journalistutbildning var kurskamrat med Oskar Sonn Lindell och därför nu skäms som en hund för att Morgonpasset-redaktionen lät sig bländas, charmas och luras av Manuel Knight? Vi vet inte. Vi vet bara att varken Kodjo Akolor, Martina Thun eller Hanna Hellquist nånsin har svarat på våra mejl till dem. Det har inte heller Cilla Benkö gjort.

Vi avslutar denna kavalkad med att titta lite närmare på Sveriges okrönta, men självutnämnda, journalistdrottning, nämligen Stina Lundberg Dabrowski. Att i Magasinet Filter läsa partiet där hon med näbbar och klor försöker skylla ifrån sig för sin obefintliga källkontroll vad gäller Manuel Knight, gör att man som läsare letar efter skämskudde i stl Large. Stina Lundberg Dabrowski gjorde bort sig rejält i samband med att hon 2006/2007 lät sig luras av Manuel Knight. Programmet sändes i april 2007 och än idag har vi inte fått någon förklaring till varför hon lät Manuel Knight få dra sin ljughistoria på engelska. Den frågan önskar vi att Oskar Sonn Lindell hade ställt henne, för där finns en svag punkt hos Stina Lundberg Dabrowski: hon anar kanske att Manuel Knight inte är helt ärlig, men storyn med ”krigsfånge hos irakierna” och kniven i magen på ”Tim” är smaskig och säljer bra, så hon kan inte låta den godbiten gå förlorad. Med det olyckliga beslutet kom Stina Lundberg Dabrowski att inte bara skjuta sin trovärdighet och sitt eget varumärke i sank, utan med det följde också att hon drog ned SVT:s trovärdighet ett par snäpp och dessutom smutsade hon SVT:s varumärke. Hanna Stjärne vet idag vilka hon i första hand skall tacka för att varumärket 'SVT' solkats: Anders G Carlsson och Stina Lundberg Dabrowski.

imagebam.com

imagebam.com

Efter att ha läst Oskar Sonn Lindells avslöjande reportage om bedragaren Manuel Knight, så slås man av hur tydligt det märks att Manuel Knight är en fullblodsmytoman. Inte ens när Oskar Sonn Lindell kommer för att intervjua Manuel Knight om varför han under mer än två decennier ljugit om att vara elitsoldat, kan lögnaren låta bli att ljuga! Sällan har man sett ett tydligare exempel på en närmast patologisk manifestation av mytomani än när man studerar Fallet Manuel Knight/Tom Ripley.

Vi vill avsluta med två uppmaningar riktade direkt till Manuel Knight:
  1. Lämna omgående tillbaka den challenge coin som Mike Czarnecki av vänlighet lånade dig och be honom offentligt om ursäkt!
  2. Lämna omgående tillbaka utmärkelsen och prissumman du år 1998 fick av John Hron-stiftelsen och be Johns föräldrar om ursäkt!
===============================================  
Vår blogg är under attack från Manuel Knight och hans stab eftersom de känner sig obekväma med att bli avslöjade och om de lyckas stänga denna blogg, så finns det hela tiden en parallellblogg att fortsätta att läsa. Den hittar man här: https://manuelknightnews.wordpress.com/
Vi är medvetna om att våra parellellbloggar släpar efter publiceringar från huvudbloggen men det har vi valt att acceptera eftersom det annars skulle innebära merarbete för vår del.