måndag 20 februari 2017

Hade Försvarsmakten utan kontroll släppt in en ryss att föreläsa för svenska soldater på samma vis som när man helt utan kontroll släppte in den amerikanske militäre bedragaren och mytomanen Manuel Knight?

Antagligen inte. Det är nog inte heller nån mening att ställa frågan till Försvarsmakten, FM, för där gör man allt för att försöka lägga locket på denna skandal med att man betalat en mytoman som Manuel Knight sammanlagt en halv miljon kronor för att ”föreläsa” om alla sina påhittade krigserfarenheter som en US Special Forces-soldat. Skämmigt! -men det räcker inte för att beskriva detta säkerhetsmässiga totalhaveri som FM och Must här har visat.

Det var mycket svårt att få FM att lämna ut de fakturakopior vi under 2015 och 2016 begärde och ännu vet vi inte med säkerhet att allt har utlämnats. Det var inte förrän vi hotat med att JO-anmäla FM som vi till slut fick en bunt med dokument. I Magasinet Filter nr 54 kan man på sid 61 läsa hur deras reporter Oskar Sonn Lindell försöker få kontakt med beställare hos Polisen och Försvarsmakten, två av de många myndigheter som aningslöst anlitat Manuel Knight som ”föreläsare”. Vi citerar ur texten: Ingen verkar särskilt upprörd över att Knight kämpat sig fram till rampljuset med felaktiga påståenden. Polisen då, som ju har till uppgift att avslöja bedrägerier? Och Försvarsmakten, som om något borde värdesätta att militära meriter stämmer? Beställarna inom Försvarsmakten svarar inte. Polisen hänvisar till en person som aldrig hör av sig.”

Det finns de som inte tycker att det är så allvarligt om man som Manuel Knight gjort, ljuger om att vara en US Special Forces och vara utbildad psykolog. Vi delar inte den lättsinniga inställningen och det tror vi inte nån hade gjort om de fått reda på att de behandlats av en falsk läkare eller en falsk psykolog. Manuel Knight har berättat att han haft en tidigare barnsoldat i samtalsterapi. Det är inte ok. Det kallas kvacksalveri och det är straffbart. Att falskt inför FM påstå sig vara en US Special Forces-soldat med erfarenheter från flera krig och med mängder av topphemliga uppdrag i bagaget, det är förstås straffbart när man, som Manuel Knight, uppburit ekonomisk ersättning för dessa sina ”föreläsningar”. Det kallas bedrägeri och det är straffbart.

Nu löper kanske inte Manuel Knight nån större risk för att FM skulle vilja anmäla honom, för då skulle det ju komma fram hur bedrövligt illa FM och Must hanterat detta skandalärende. Om ärendet mot förmodan skulle hamna hos Polisen, så skulle det vara lika illa där, för den myndigheten har också anlitat honom som ”föreläsare”. En märklig situation detta, minst sagt. Kanske skulle den svenska pressen kunna ställa FM till svars för att man så lättsinnigt slösat bort en halv miljon på en amerikansk bedragare? Vi beslöt oss igår att än en gång ta kontakt med en stor mängd svenska, plus ett par norska tidningar. Här vårt mejl:

Från: Ground Hog <groundhogswe@gmail.com>
Datum: 19 februari 2017 10:56
Ämne: Nätet börjar dras åt kring "Sommar-bedragaren" MANUEL KNIGHT. Medierna i SR P1 gjorde igår ett stort nummer av hur slapp Den Svenska Journalistkåren under decennier har varit. Vad gör vi nu?
Till: tipsa@aftonbladet.se, tips@arbetarbladet.se, tips@barometern.se, 77177@blt.se, nyhetschefen@bt.se, DT Nyheter <72023@dt.se>, info@dagen.se, dise@di.se, nyhetstips@dn.se, red@daladem.se, redaktionen@ttela.se, webbredaktion@eposten.se, tips@ekuriren.se, redaktion@expressen.se, gefle.dagblad@gd.se, nyheter@gp.se, tipsahn@hn.se, tipsahp@hallandsposten.se, tips@helagotland.se, tipsa@hd.se, "helahalsingland . se" <redaktion@helahalsingland.se>
, info@hallekis.com, press@jnytt.se, tips@jonkopingsposten.se, redaktion@kkuriren.se, nyheter@kristianstadsbladet.se, redaktionen@kvp.se, tips@ltz.se, redaktion@lt.se, tipsa@metro.se, tipsa@mvt.se, nyhet@na.se, redaktion@norran.se, redaktionen@kuriren.com, tipsa@nt.se, tipsa@norrteljetidning.se, Norrländska Socialdemokraten <redaktion@nsd.se>, np.redaktion@nhp.se, redaktion@nwt.se, redaktionen@pt.se, Sala Allehanda <redaktionen@salaallehanda.com>, sla kollen <redaktion@sla.se>, Skånska Dagbladet <webbred@skd.se>, nyheter@smp.se, tips@st.nu, tipsa@svd.se, redaktion@sydostran.se, 71234@sydsvenskan.se, redaktionen@sn.se, 72006@allehanda.se, red@trelleborgsallehanda.se, red@ut.se, 72018@unt.se, 72021@vlt.se, alexander.lindebrand@vimmerbytidning.se, redaktion@vf.se, redaktionen@folkbladet.nu, redaktion@vk.se, redaktionen@vt.se, red@ystadsallehanda.se, redaktion@olandsbladet.se, 72063@op.se, tipsa@corren.se, nyhetschefen@ostran.se, 2286@aftenposten.no, 2211@bt.no, 2200@vg.no, 2400@db.no, avisenKlassekampen <klassekampen@klassekampen.no>, red@di.se, red@dagensmedia.se
Kopia: cilla.benko@sverigesradio.se, hanna.stjarne@svt.se
Hej!

Se detta som en sorts uppföljning på mejlen från oss i augusti 2015 resp den 12 februari i år.
Vi skriver inte till er i en känsla av triumf, nu när P1-programmet 'Medierna' igår lyckades visa hur Den Svenska Journalistkåren, DSJ, kapitalt misslyckats med att detektera Manuel Knight som varande mytoman. Vi är tvärtom mycket bekymrade. Det här med att DSJ vägrade ta vårt larm i augusti 2015 på allvar, är ju bara så sorgligt och belysande för den självgodhet vi skönjer hos kåren. Så vad gör vi nu? Ingå någon form av partnerskap, vi och ni, DSJ?

Kolla in det här från Medierna (vår fetning):
I 20 år han tjänat storkovan på att berätta sina spektakulära livshistorier i medier och på föreläsningsscenen. Men Manuel Knight berättar nu i senaste Filter om hur han hittat på. Vi frågar hur redaktionerna som släppt fram hans historia bör agera när den nu i efterhand visar sig inte stämma.

Tänker ni fortsätta att tjura bara för att ni under två decennier låtit Manuel Knight komma undan all form av granskning? Vi är från vår sida seriöst intresserade av att hjälpa till med att rikta strålkastaren mot det vi finner vara det mest allvarliga, d v s att Manuel Knight under flera år anlitats av Försvarsmakten. Det kan då visserligen inte hjälpas att FM teoretiskt skulle kunna anklaga DSJ för att ni vilselett hela Myndighetssverige, men vår poäng är att Must och Säpo borde ha ett eget ansvar för att kontrollera en sån här gynnare med så grandiosa historier, innan han som föreläsare/utbildare släpps in på kaserner runtom i landet för att utbilda svenska soldater. Om vi tillsammans kan fokusera på hur illa FM skött sitt säkerhetsarbete, så förskjuter vi fokus bort från er och det tror vi kan ligga i ert intresse.
Vi är fuller väl medvetna om att den svenska pressen plus public service kan sägas ingå i totalförsvaret och att Jeanette Gustafsdotter som vd för TU med näbbar och klor försvarar er, men om inte DSJ skall riskera att bli internationell driftkucku när Manuel Knight-ärendet så småningom (via vår försorg) kommer att landa strax intill Den Nye Presidenten, så tror vi att det vore bra med lite proaktivitet från er sida asap. Vad säger ni?
För att illustrera hur föraktfullt vi anser att Den Nye Presidenten ser på Sverige, ber vi att få hänvisa till ett Ekot-inslag signerat Inger Arenander och som sändes på söndagsmorgonen. Här länk (1:19): http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6634624

Vi tror att Den Nye Presidenten kommer att ta varje chans att håna Sverige för allvarliga brister hos FM, när han väl får reda på hur Manuel Knight, en amerikansk militär bedragare och mytoman, lyckats få uppdrag som utbildare av svenska soldater. Den Nye Presidenten må ha beskrivits som nyckfull och svårförutsägbar, men en godbit som denna med att Sverige anlitat en pajas som Manuel Knight till att utbilda soldater, den godbiten kommer Den Nye Presidenten inte att missa. Han kommer att göra sig lustig över Sverige och kanske över DSJ och det kanske inte helt utan skäl? Hela världen vet idag hur Den Nye Presidenten ser på media. Det behövs inget större mått av fantasi för att förstå hur han kommer att se på DSJ när han får reda på att DSJ, under två decenniers tid, fridfullt legat och sovit sin törnrosasömn istället för att granska och rapportera om den här skandalen med Manuel Knight. Då blir det twittring minsann, det vågar vi lova!

Här våra två senaste artiklar:


Vänligen!

/Ground Hogs


Det är inte vårt fel att den amerikanske mytomanen Manuel Knight under lång tid har lurat hela Sverige. Men det är vår förtjänst att det nu har uppmärksammats.

 
===============================================  
Vår blogg är under attack från Manuel Knight och hans stab eftersom de känner sig obekväma med att bli avslöjade och om de lyckas stänga denna blogg, så finns det hela tiden en parallellblogg att fortsätta att läsa. Den hittar man här: https://manuelknightnews.wordpress.com/

Vi är medvetna om att våra parellellbloggar släpar efter publiceringar från huvudbloggen men det har vi valt att acceptera eftersom det annars skulle innebära merarbete för vår del.